Bokhandlerprisen går til en forfatter som har peishylla full fra før

Gjengangere på lista.

GJENGANGER: Jo Nesbø har fått Bokhandlerprisen to ganger før, sist i 2007 (bildet). Nå er han nominert igjen, sammen med en rekke andre tungvektere. Foto: SCANPIX
GJENGANGER: Jo Nesbø har fått Bokhandlerprisen to ganger før, sist i 2007 (bildet). Nå er han nominert igjen, sammen med en rekke andre tungvektere. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les artikkel om årets nominerte til Bokhandlerprisen her.

Bokhandlerprisen er en av de aller viktigste prisene en norsk forfatter kan få. Ikke målt i prestisje, men i betydning for salget. En bokhandlerprisvinner er garantert anbefalinger og kremplassering i butikken i lang tid framover.

Derfor lå fjorårsvinneren Jan-Erik Fjell i toppen av bestselgerlista i over et halvt år etter at han fikk prisen - til tross for at han var et fullstendig ubeskrevet blad inntil i fjor høst.

Nettopp derfor er det trist at årets pris vil gå til en som har peishylla full fra før av. Bokhandlerforeningen skriver i pressemeldingen at årets nominasjonsliste «tyder på et godt utvalg». For meg virker det forbløffende smalt. Hvor er barnebøkene? Sakprosaen? Damene? Diktene? Novellene? Og aller viktigst: Hvor er de ukjente navnene?

Lista tydeliggjør at det har vært en bokhøst full av tungvektere: Jo Nesbø, Jan Kjærstad, Gert Nygårdshaug, Tomas Espedal. Men ikke bare det, vel?

NOMINERTE TIL BOKHANDLERPRISEN 2011

Gunn Marit Nisja: «Naken i hijab»
• Jan Kjærstad: «Normans område»
Jo Nesbø: «Gjenferd»
Gert Nygårdshaug: «Chimera»
Jørn Lier Horst: «Vinterstengt»
Levi Henriksen: «Dagen skal komme med blå vind»
Tomas Espedal: «Imot naturen»
Gaute Heivoll: «Kongens hjerte»
Margareth Skjelbred: «Du skal elske lyset»
Eystein Hanssen: «Giftstrøm»

Gunn Marit Nisja fra Juritzen forlag er den eneste debutanten som er representert. Hun skiller seg klart ut i bunken av tidligere prisvinnere og - nominerte.

Så har også Juritzen jobbet svært bevisst mot bokhandlerne de siste åra, med rabattordninger (forlaget er ikke medlem av Forleggerforeningen og står derfor friere når det gjelder pris og bokhandelrabatter) og anbefalinger fra bokhandlere på bokomslagene. De utga også fjorårsvinneren Jan-Erik Fjell, som var en av to debutanter på nominasjonslista det året. Likevel ville jeg ikke veddet sparepengene på årets debutant. Der Fjell fikk strålende kritikker og ble omtalt som en ny Nesbø, har Nisjas mottakelse vært heller blandet.

Det gjelder flere av årets nominerte, uten at det diskvalifiserer dem. Kritikerlaget har sin egen prisutdeling, og litt uenighet er bare sunt.

Når nominasjonslista til Bokhandlerprisen likevel oppleves skuffende, er det fordi den tyder på at bokhandlerne har vært svært lite kreative i år. Så mye makt som de har over hva vi leser, skulle jeg ønske de klarte å løfte fram flere overraskende bøker og forfattere.

Med unntak av Gunn Marit Nisja, har alle forfatterne på lista slått gjennom for lengst. Det har kommet mange andre i år som også fortjener å gjøre det. Først når bokhandlerne finner fram til dem, kan Bokhandlerprisen bli virkelig prestisjetung.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer