Bokhandlerprisen 2017

Bokhandlerprisen til Helga Flatland

Forfatter Helga Flatland (32) får årets bokhandlerpris for sin roman «En moderne familie».

PRISBELØNT: Forfatter Helga Flatland stakk av med årets Bokhandlerpris for romanen «En moderne familie». Foto: John T. Pedersen/Dagbladet.
PRISBELØNT: Forfatter Helga Flatland stakk av med årets Bokhandlerpris for romanen «En moderne familie». Foto: John T. Pedersen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Alle ansatte i bokhandler over hele landet har nå stemt fram den boka innen sjangeren norsk skjønn- og generell litteratur som de mener er best.

I år var det 32 år gamle Helga Flatland som stakk av med den gjeve prisen.

- Dette er utrolig stas! Jeg er så takknemlig for å få tildelt denne æresmarkeringen, spesielt i et år med så mange gode navn på lista. Når jeg ser alle de nominerte så er det helt surrealistisk å i det hele tatt stå der, sier Flatland gledelig til Dagbladet.

Prisen ble overrakt av kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) på Litteraturhuset i Oslo torsdag ettermiddag.

Kritikerrost bok

Boka, som tar for seg hva som skjer med de voksne barna Liv (40), Ellen (38) og Håkon når foreldrene på 70 skiller seg, fikk raskt fart på både gode ord og anmeldelser etter at den fant sin plass i butikkhyllene 1. august i år.

Dagbladets anmelder, Christine Krøger, har tidligere omtalt Flatland som «en av våre aller fremste yngre forfattere», og ga «En moderne familie» terningkast seks.

«Boka sentreres kun rundt barnas reaksjon på skilsmissen. Og barna, det er førti år gamle Liv, som har mann og to barn. Det er Ellen på 38, som har samboer, og prøver å få barn. Og det er den forkjælte lillebroren Håkon, som har forlest seg på Sartre. Dette høres kanskje ikke særlig spennende ut, men Flatland har skrevet seg fram til en så formfullendt litterær stil, med så dyptloddende og treffende psykologiske problemstillinger, at denne boka et blinkskudd», skriver blant annet Krøger i sin anmeldelse.

Fokus på unge forfattere

Flatland uttrykker at hun er spesielt glad for at bokhandlere nå velger å gi denne prisen til et såpass ungt forfatterskap som hennes.

- Det er vi som skal stå for den litterære leveransen i framtida, så det er supert at de ser verdien av det og velger å rette mer oppmerksomhet mot den yngre forfattergruppa i Norge.

Stort engasjement

Det totale opplagstallet på «En moderne familie» er nå oppe i hele 60.000 eksemplarer. 32-åringen forteller at tematikken har skapt et stort engasjement blant leserne.

- Tilbakemeldingene har vekslet litt, og det er sterke meninger om det er barna eller foreldrene i boka som er mest selvopptatte. Noen mener at de som skiller seg er mest egoistiske, mens andre peker frem de voksne barna som verstinger da de ikke unner foreldrene å gå videre i livet.

- Jeg synes det er kjempegøy å få tilbakemeldinger om at leserne har blitt enten irriterte eller berørt. Det er gøy å skape engasjement og se at folk lever seg inn i det jeg skriver. Det er det som alltid er målet, sier hun.

Bokhandlerprisen

Hvert år deles Bokhandlerprisen ut, etter en avstemning blant alle som arbeider i landets bokhandlere. Boka det stemmes på må være blant årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker.

Disse forfatterne nådde opp på lista over årets nominerte:

Lars Saabye Christensen, «Byens spor», Cappelen Damm

Tom Egeland, «Lasaruseffekten»

Aschehoug Helga Flatland, «En moderne familie»,

Aschehoug Jørgen Jæger, «Guden»

Juritzen Jan Kjærstad, «Berge»

Aschehoug Maja Lunde, «Blå»

Aschehoug Maria Parr, «Keeperen og havet»

Samlaget Siri Pettersen, «Bobla»

Gyldendal Trude Teige, «Pasienten»

Aschehoug Carl Frode Tiller, «Begynnelser»

I fjor gikk prisen til Vigdis Hjorth for «Arv og miljø».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer