Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokhandlerprisen til Roy Jacobsen

- En vidunderlig bok, sier kulturminister Anniken Huitfeldt om «Vidunderbarn».

HEDER OG ÆRE: «Vidunderbarn» er en bok som berørte kulturminister Anniken Huitfeldt sterkt da hun leste den. - Gratulerer med prisen, Roy Jacobsen, sa kulturministeren og beskriver boka som en nær og varm barndomsskildring. Foto: Anders Grønneberg
HEDER OG ÆRE: «Vidunderbarn» er en bok som berørte kulturminister Anniken Huitfeldt sterkt da hun leste den. - Gratulerer med prisen, Roy Jacobsen, sa kulturministeren og beskriver boka som en nær og varm barndomsskildring. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

||| Superlativene sto i kø da Roy Jacobsen fikk den gjeve Bokhandlerprisen tirsdag ettermiddag. Og i fremste rekke befant kulturminister Anniken Huitfeldt seg.
—«Vidunderbarn» er høstens vakreste eventyr, sa kulturministeren.

En vidunderlig bok
Anniken Huitfeldt beskriver boka som en nær og varm barndomsskildring, men også ei bok om fortielser og hemmeligheter overfor barn, som hun leste tidligere i høst da hun var barneminister.

—En vidunderlig bok. Gratulerer så mye, Roy Jacobsen.

Gårsdagens utdeling var den 39. i rekken — og andre gangen Jacobsen får den. Han mottok prisen også for forgjengeren til «Vidunderbarn», nemlig «Seierherrene» i 1991.

BOKHANDLERPRISEN: Roy Jacobsen viser fornøyd fram Bokhandlerprisen. Foto: Anders Grønneberg
BOKHANDLERPRISEN: Roy Jacobsen viser fornøyd fram Bokhandlerprisen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Feirer med dram
Roy Jacobsen var oppriktig glad, og feiret begivenheten med mat, hvitvin, gode venner — og ikke minst med kulturministeren — på Litteraturhuset i Oslo.

—Og i kveld blir det en dram, også, sa forfatteren til Dagbladet.

GO'ORD: Det vanket ros og go'ord fra mange beundrere. Her får Roy Jacobsen klem av forfatterforeningens Anne Oterholm. Foto: Anders Grønneberg
GO'ORD: Det vanket ros og go'ord fra mange beundrere. Her får Roy Jacobsen klem av forfatterforeningens Anne Oterholm. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han benyttet også anledningen til å takke bokhandlerne — folk i en bransje som mellom to permer selger alt fra drømmer til kryssord.
—Bokhandlerprisen er Norges gjeveste pris, fastslår Jacobsen.

Blanke ark
Han omtaler det å gi ut bøker som risikosport. Man vet aldri hvordan mottakelsen eller salget blir. Etter «Seireherrene» sa Jacobsen at han aldri mer skulle skrive om oppvekst og barndom. Men det er akkurat det hans nye bok handler om.

—Det løftet holdt jeg ikke, sier prisvinneren.

-Nå setter jeg punktum for «Vidunderbarn», og begynner med blanke ark. Hva jeg skal skrive, vet jeg ikke. Om det blir mer fra barndommen, får jeg se når jeg kommer i gang på nyåret.

Cappelen Damms forlagssjef, Tom Harald Jenssen, omtaler Jacobsen som aller forleggeres drøm og roser ham for språk og unike fortellerstemme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media