VINNER: Vigdis Hjorth ble tildelt bokhandlerprisen for romanen «Arv og miljø» Foto: Linda Næsfeldt
VINNER: Vigdis Hjorth ble tildelt bokhandlerprisen for romanen «Arv og miljø» Foto: Linda NæsfeldtVis mer

Bokhandlerprisen 2016

Bokhandlerprisen til Vigdis Hjorth

Forfatteren Vigdis Hjorth får årets Bokhandlerpris for sin kritikerroste roman «Arv og miljø». Hjorth sier det er utrolig verdifullt å få en slik anerkjennelse.

(Dagbladet): Ansatte i bokhandler over hele landet har stemt fram boka som sin favoritt i sjangeren norsk skjønn- og generell litteratur. Hjorth gjengjelder hyllesten:

– Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som arbeider i norsk bokhandel. Som forfatter er det utrolig verdifullt å få denne anerkjennelsen. Dette oppleves stort, og jeg er svært takknemlig. Vi er heldige i Norge som har så kompetente og leseglade bokhandlere.

Prisen ble overrakt av kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) på Litteraturhuset i Oslo tirsdag.

Oppgjør

Romanen, et klassisk arveoppgjør som ender med familiedrama i stor stil, ble en umiddelbar bestselger i høst. Førsteopplaget på 15.000 forsvant ut av hyllene i bokhandlene og forlaget Cappelen Damm måtte hastetrykke nytt opplag – og deretter et tredje opplag.

Utgivelsen utløste noen heftige debatter, blant annet om forholdet mellom fiksjon og virkelighet i skjønnlitteratur. I en debatt på Litteraturhuset i Oslo i oktober uttalte Hjorth seg om dette, ifølge Aftenposten :

– Man kommer aldri utenom seg selv og sine erfaringer, like lite som man kommer utenom alfabetet når man skriver. Hvis et menneske i en science fiction-roman skriver om et menneske som er sint, og det er troverdig, så er det fordi forfatteren har erfaring og vet noe om det å bli sint.

- Ekstremt fortjent

- Dette var ekstremt lite overraskende – og ekstremt fortjent. «Arv og miljø» er jo høstens soleklart mest omtalte og omdiskuterte roman, sier Marie L. Kleve, anmelder i Dagbladet.

Ifølge Kleve er det ingen tvil om at det er en god roman.

- Det har det vært overveldende enighet om, også blant dem som har kritisert henne i den såkalte virkelighetslitteratur-debatten. Derfor var det veldig overraskende at hun ikke ble nominert til Brageprisen nylig. Men med Bokhandlerprisen i lomma, er hun sikret et langt stabel-liv i bokhandlene, og vil ganske sikkert havne under svært mange juletrær i år.

Kleve understreker at dette ikke bare er en bok for de som leser Vigdis Hjorth fra før.

- Dette er en bok som bør leses av mange flere enn hennes allerede mange faste lesere, sier hun.

Flere priser

Boka ble stemt fram i konkurranse med blant annet «Alltid tilgivelse» av Anne B. Ragde, «Menn som ingen treng» av Frode Grytten og «Hålke» av Helene Uri. I fjor gikk prisen til Maja Lunde for «Bienes historie».

«Arv og miljø» er for øvrig også nominert til Ungdommens kritikerpris.

– Det jeg prøver å si gjennom denne romanen, er å rette oppmerksomhet mot et tema. Romanen roper ut og sier: Se! Mot det man ikke vil snakke om, det man ikke vil se, det ubehagelige, det man feier under teppet, sier Hjorth.

Flere forlag i utlandet har meldt sin interesse for boka, som allerede er solgt til Danmark.

Hvert år deles Bokhandlerprisen ut, etter en avstemning blant alle som arbeider i landets bokhandlere. Boka det stemmes på må være blant årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker.

Prisen er bronsestatuetten «Takk for boken», laget av billedhugger Nils Aas.

Disse forfatterne nådde opp på lista over årets nominerte:

Anne B. Ragde, «Alltid tilgivelse», Oktober

Ellen Vahr, «Gaven», Aschehoug

Frode Grytten, «Menn som ingen treng», Oktober

Helene Uri, «Hålke», Gyldendal

Iben Akerlie, «Lars er LOL», Aschehoug

Jan-Erik Fjell, «Lykkejegeren», Juritzen

Jørgen Jæger, «Fortielsen», Juritzen

Ketil Bjørnstad, «Verdens som var min. Syttitallet», Aschehoug

Tore Renberg, «Du er så lys», Oktober

Vigdis Hjorth, «Arv og miljø», Cappelen Damm

I fjor gikk prisen til Maja Lunde for «Bienes historie».

NTB/Dagbladet