Bokhøsten kommer med et stjernelag

Leseglade nordmenn kan allerede begynne å glede seg til høsten: Anne Holt, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe, Ingvar Ambjørnsen og Roy Jacobsen er noen av forfatterne som kommer med nye bøker.

Anne Holt holder nå på med innspurten på sin nye kriminalroman «Det som er mitt» . Denne gangen møter vi ikke Hanne Wilhelmsen, men en ny kvinnelig - ikke-lesbisk - hovedperson. Boka blir hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i juli. I oktober blir Lars Saabye Christensens «Halvbroren» hovedbok i den samme bokklubben. «Halvbroren» handler om forholdet mellom Barnum og halvbroren Fred. Romanen spenner over flere generasjoner, og mye av handlingen utspiller seg i og rundt Kirkeveien i Oslo. Storebror Freds gjennomgangsreplikk er: «Skal jeg drepe faren din for deg, Barnum».

Erlend Loe skriver på siste del av «Fakta om Finland» . En roman om en ung mann som får jobb ved den finske ambassaden og må skrive en brosjyre om Finland for å fremme turistnæringen. Antakelig har flere enn finnene noe å glede seg til.

Psykologisk litteratur

Ingvar Ambjørnsens «Dukken i taket» sies å være en psykologisk roman som ligger tett opp til spenningsromanen. For første gang har Ambjørnsen her en kvinnelig hovedperson. Hun er voksen og fraskilt og vender tilbake til sin barndoms ferieby. Hevn står sentralt i fortellingen. «Dukken i taket» blir hovedbok i Bokklubben i september.

Gåtefulle noveller

Roy Jacobsen har skrevet novellesamlingen «Fugler og soldater» . Der møter vi prostituerte, fiskere, børsmeklere, unge sjakkspillere og helt vanlige ektefolk. Jacobsen beveger seg i ulike miljøer og skriver psykologiske og til dels gåtefulle noveller.

Gert Nygårdshaug har skrevet sin åttende bok om Fredric Drum. I «Liljer fra Jerusalem» må politiet bryte seg inn hos en gammel mann. Funnene i leiligheten er særdeles underlige.

Odd Klippenvåg har skrevet en kunstnerroman om komponisten Camille Saint-Säens (1835- 1921). Henrik Hovlands roman «Amputasjon» handler om en ung mann som verver seg i Fremmedlegionen. Boka er autentisk, men ikke dokumentarisk. Hovland har selv desertert fra Fremmedlegionen.

Kjærlighetshunger

I Per Knutsens «Å salte et hjerte» møter vi en 52 år gammel lærer som trener fotballaget for småjenter og trakterer trekkspill på eldresenteret, men under den pyntelige overflaten befinner det seg en mann ridd av kjærlighetshunger og lyst - på menn.