Bokhøsten med nye stemmer

Høsten 1998 vil kanskje bli det året da den nye generasjon forfattere for alvor viser ansikt. De foreløpige forlagslistene røper at det er et generasjonsskifte på gang i det norske skjønnlitterære landskap.

De yngre dominerer listene denne høsten. Ved siden av Erik Fosnes Hansen er Tore Renberg igjen aktuell, nå med romanen «Renselse», Markus Midré og Lars Ramslie ønsker oss «Alt godt», Ramslie kommer i tillegg med roman. Elin Brodin sier «Farvel Babylon», og Beate Grimsrud er aktuell med «Å smyge seg forbi en øks». Fjorårets sommerdebattant, Vidar Kvalshaug , har skrevet romanen «Nesten som på film», den mangfoldige Arne Berggren har funnet «Webers lov», mens Runo Isaksen kommer med «Ren». B. Andreas Bull-Hansen har skrevet fantasy-boka «Brans reise», og den kritikerroste novelleforfatteren Odd W. Suren debuterer med roman.

Ellers kommer Erlend Loe med en ny oversettelse av Hal Sirowitz, forfatteren bak «Sa mor».

Mest spenning knytter det seg kanskje til debutantene. Fra Aschehoug kommer Christopher Grøndahl med «Den sjette søvn», novellisten Bjarte Breiteig med «Fantom-smerter» og dramadebutanten a.i.s. Lygre forteller om «Mamma og meg og menn». På Stenersen forlag kommer Øystein Ruud med «Hanok» og i tillegg til Linn Ullmann debuterer Vagant-medarbeider Pål Nordheim på Tiden. Nykommere på Samlaget er Tom Stalsberg med «United - lyriske feilpasninger», Arild Rein med «Hundedagane» og Olaug Nilssen med «Innestengd i udyr». Samlaget har også en debutant som tidligere har skrevet 35 romaner, «kiosklitteraturens» dronning, May Grethe Lerum .

Poeter

Nye unge poeter slipper også til. Cappelen kommer med to nye navn: Torill Hvalsengen med «Dverg lys, dikt» og Nils-Øivind Haagensen med «Hender og hukommelse». Gunhild Øyehaug har laget «Salve av blåbæret» på Samlaget, der også Rune Hesjedal debuterer med «Nesten hegredikt», mens Siv Kristin Rotevatn kommer med «Identiske erfaringer» på Aschehoug.

Av de mer etablerte lyrikerne er Cathrine Grøndahl igjen aktuell, med «Det har ingenting med kjærlighet å gjøre», Geir Gulliksen kommer med dikt, det gjør også vinneren av debutantprisen 1996 - Steinar Opstad . Stein Mehren har tatt seg fri fra malervirksomheten og skrevet nok en diktsamling, og Torgeir Rebolledo Pedersen kommer «Blåveisfra». En begivenhet er Øyvind Bergs gjendiktning av «Hamlet» som kommer på Kolon forlag. Gjendiktningen skal urframføres på Trøndelag Teater til høsten.

Fløgstad

Når det gjelder den noe eldre garde er Kjartan Fløgstads «Kron og mynt. Eit veddemål» den roman det kanskje stilles størst forventninger til. Ellers kommer Espen Haavardsholm med roman, det gjør også Vigdis Hjorth, Karin Fossum og Gert Nygaardshaug . Gunnar Staalesen følger opp med del to av sin Bergenstrilogi, og Bjørg Vik kommer med «Roser i et sprukket krus». Etter fjorårets suksess er Britt-Karin Larsen aktuell med «Knivenes by», og på Cappelen utgis Axel Jensens «Utvalgte verk», samt en samling artikler som har stått i herværende avis under tittelen «Rapport fra Nimbus».

Fotballitteraturen kommer vi selvsagt ikke utenom i år. Dag Solstad og Jon Michelet kommer med sin femte bok om VM, Erik Langbråthen og Anne Holt med sin første, det samme gjør Ketil Bjørnstad og Ole Paus . Fotballegenden Odd Iverse n får en biografi, skrevet av Sverre Nyrønning .

Utenriks

Både Thor Heyerdahl og Gro Harlem Brundtland erindrer, og NRKs utenrikskorrespondenter har som vanlig vært svært aktive. Jahn Otto Johansen kommer med «Nye reisebrev fra Tyskland», Erling Borgen kommer med bok fra Kina og Annette Groth har skrevet fra Nord-Irland. Tomm Kristiansen er på «Mørk safari» med Stanley i Afrika (han som traff Livingstone), biografien kommer også som hovedbok i Bokklubben Dagens Bøker.

Også i år er det duket for spenning på mørke høstkvelder. Det knytter seg store forventninger til fjorårets krimsuksess Jo Nesbø , som i år kommer med «Kakerlakkene». Kjersti Scheen har laget «Englemakerne», Jan Mehlum «Kalde hender». Morten Jørgensen kommer med en «voldelig» roman, «Bank», Karin Fossum har skrevet en psykologisk spenningsroman, og det samme har Fredrik Skagen