BRAGE-VINNER Gaute Heivoll fikk Brageprisen i kategorien «skjønnlitteratur» i kveld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BRAGE-VINNER Gaute Heivoll fikk Brageprisen i kategorien «skjønnlitteratur» i kveld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«Bokhøstens store sensasjon» vant Brageprisen

Gaute Heivoll vant den prestisjefulle prisen med romanen «Før jeg brenner ned».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Brageprisen - kjent som Norges mest prestisjetunge litteraturpris - ble delt ut i Gamle Logen i Oslo i kveld. Prisen deles ut i klassene skjønnlitteratur, sakprosa og barne- og ungdomsbøker, samt en åpen klasse som i år går til bildebøker.

Det var Gaute Heivoll som ble hedret med den gjeveste prisen, i kategorien «skjønnlitteratur», for boka «Før jeg brenner ned».

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger mente at Heivoll sto for bokhøstens store sensasjon da hun anmelde boka tidligere i høst.

- Dette var jeg ikke forberedt på. Jeg må takke Tiden Forlag som har hatt troen på meg hele veien. Jeg må takke bygdefolket hjemme i Finsland som har tatt i mot boka som det den har vært ment å være- en kjærlighetserklæring, sa Heivoll i takketalen.

Mange priser Hilde K. Kvalvaag vant i kategorien «Barne- og ungdomslitteratur» for boka «Fengsla».

- Denne går til en av de skarpeste og meste personlige fortellerstemmene vi har. Boken er fylt med et ærlig språk og har en dramatisk avslutning som har bidratt til å sprenge grenser, sa prisutdeleren, kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Vinneren selv var tydelig rørt.

- Nå er jeg glad jeg ikke gravde ned manuset slik jeg hadde tenkt. Dette er en bok som egentlig aldri skulle bli en bok. Tusen takk for prisen, sa prisvinner Kvalvaag.

BRAGEPRISEN

• Deles ut av stiftelsen Den Norske Bokprisen, med Forleggerforeningen som sekretariat.

• Det er tre faste klasser: Skjønnlitteratur, sakprosa og barne- og ungdomsbøker. I tillegg kommer en åpen klasse som varierer hvert år.

• Vinnerne får 75 000 kroner hver, samt en statuett laget av kunstneren Børre Larsen.

• De nominerte ble valgt ut av en jury på fire personer for hver klasse, mens en anonym elektorforsamling av kritikere, bibliotekarer og bokhandlere har stemt fram vinnerne.

Stian Hole stakk avgårde med seieren i kategorien «Åpen klasse 2010: Billedbøker for voksne og/ eller barn» for boka «Garmanns hemmelighet». Juryen begrunnet valget med at Hole benytter seg av teknikker som skaper en verden som har en vakker og reell fremførelse.

- Jeg er veldig kry og stolt, og føler meg veldig priviligert som forfatter - i den grad man kan kalle seg det etter å ha skrevet 18-20 sider med tekst, sa Hole.

Tone Huse vant i kategorien «sakprosa» med «Tøyengata - et nyrikt stykke Norge», mens Herbjørg Wassmo fikk årets hederspris.

I fjor var det Karl Ove Knausgård som vant prisen for beste skjønnlitterære bok, for «Min kamp. Første bok». Tor Åge Bringsværd fikk hedersprisen. Maria Parr fikk prisen for beste barne- og ungdomsbok med «Tonje Glimmerdal», mens Kjetil Østlis «Politi og røver» ble beste sakprosabok. Fjorårets åpen klasse var oversatte bøker, og Bjørn Alex Herman fikk prisen for sin oversettelse av «Moby-Dick».

Vinnerne Årets nominerte til Brageprisen (klikk på linkene for å lese Dagbladets anmeldelse av boka):

Skjønnlitteratur - Beate Grimsrud: «En dåre fri», Cappelen Damm
- Johan Harstad: «Osv.», Gyldendal Norsk Forlag
- Gaute Heivoll: «Før jeg brenner ned», Tiden Norsk Forlag
- Thure Erik Lund: «Straahlbox», H. Aschehoug & Co
 
Sakprosa - Jon Gangdal: «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl», Kagge Forlag
- Tone Huse: «Tøyengata - et nyrikt stykke Norge», Flamme Forlag
- Willy Pedersen: «En fremmed på benken», Universitetsforlaget
- Morten Strøksnes: «Et mord i Kongo», Gyldendal Norsk Forlag
 
Barne- og ungdomslitteratur - Ingeborg Kringeland Hald: «Albin Prek», Mangschou Forlag
- Nina Elisabeth Grøntvedt: «Hei, det er meg!», Omnipax forlag
- Bjørn Arild Ersland: Fengslet; «En bok om å sitte inne», Omnipax forlag
- Hilde K. Kvalvaag: «Fengsla», Det Norske Samlaget
 
Åpen klasse 2010: Billedbøker for voksne og/ eller barn - Per Dybvig / Trond, Kaja og Bendik Brænne: «Fremmed», H. Aschehoug & Co
- Stian Hole: «Garmanns hemmelighet», Cappelen Damm
- Øyvind Torseter / Kurt Johannessen: «Eg er ein frosk», Omnipax forlag
- Lisa Aisato / Anna Bache-Wiig: «Don Fridtjof», Cappelen Damm

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer