Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokhylla er en miss

- Kanskje er det et snev av ordblindhet som gjør at jeg leser sakte. Derfor leser jeg heller ikke så mange bøker, sier missegeneral Geir Hamnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg har to rader med bøker. En i kjellertrappa og en bak baren i stua. Hvilken skal vi se på først?

Geir Hamnes (44) har styrt nok med skjønnhetskonkurranser og showbiz til å ikke være urolig i møtet med Bokettersynet.

Selvfølgelig kan vi slakte ham for manglende elementærlesning. Kombinasjonen av at han er en sympatisk fyr og det faktum at hans litterære referanser er som hos «folk flest», gjør at vi stikker kniven ned i slira igjen.

Denne uka er han aktuell fordi han har satt i gang en innsamlingsaksjon for sultne barn i Sør-Sudan sammen med fotballklubben Skeid.

-Jeg har 8000 LP' er, 1200 CD' er og så synes jeg kvinner er kultur, smiler Geir Hamnes fornøyd.

-Men bøker?

-Alistair MacLean er den store favoritten. Jeg har alle hans bøker og alle er godt lest. «Åtte glass» var den første jeg kom over, og den står fortsatt som den beste. Nå tar det meg litt tid å lese. Kanskje det er et snev av ordblindhet som gjør at jeg leser sakte, men en god kriminalbok kan gjøres unna på et par kvelder. Jeg klarer ikke å slukke nattbordslampa når det er spennende, sier Geir Hamnes.

-Hva er det med MacLean?

-Kombinasjonen av fiction og virkelighet. Han bruker ofte kriger som utgangspunkt for sine historier. Det er ikke akkurat X-files.

BOKETTERSYNET GÅR RASKT GJENNOM BØKENE, og det er først ved andre gjennomsyn vi ser tittelen «Mormons bok. Et annet testamente om Jesus Kristus» hyle mot oss der i kjellertrappa.

-Den boka har en historie. Da jeg bodde på Skjetten i Akershus var det mange misjonærer som gikk rundt i nabolaget. Etter at de hadde blitt avvist i andre hus, visste de at de hadde en åpen dør hos meg. De brukte ikke tid på å omvende meg, men så at jeg hadde en del nestekjærlighet likevel og ga meg boka. Jeg har vel bladd litt i den, medgir Hamnes.

-Hvor finner vi bøkene om skjønnhet og hvordan man kan bli en flink miss?

-De finner du ikke. Det nærmeste må være denne av Lillian og mannen hennes, sier Geir, og drar fram boka «Feel Great. Be Beautiful Over 40» som sørlendingen Lillian Müller og John Coleman har skrevet.

-SPRÅKKURS I NEDERLANDSK?

-Jeg forsøkte å lære språket fordi jeg var sammen med ei nederlandsk jente. Jeg rakk å lære å telle til tretten.

-En islandsk ordbok her?

-Dame det også.

-Hva med «Hvordan overvinne flyskrekk» av Maurice Jaffe?

-Jeg hadde flyskrekk og gikk faktisk på kurs for å bli kvitt den. Kurset hjalp, det var nok ikke boka alene som gjorde det, svarer Hamnes.

-Jacob Dybwads «Norsk rimeleksikon»?

-Hoi, der ble jeg nok avslørt. Den boka brukte jeg for å oversette en tysk tekst for artisten Bente Lind i 1982. «Vil du følge med meg» lå lengst på Norsktoppen det året.

-Det virker som du har en historie bak hver bok?

-Ja, og så er jeg glad i reiselitteratur, men det er lite av det her. Min oppvekst fant sted i Narvik, og geografi var favorittfaget mitt på skolen. Til Narvik kom det mange malmbåter, og jeg satt med kartene og bøkene og merket opp reiserutene med sukkerbiter fra Le Havre i Frankrike til Narvik i Norge.

-SIST LESTE BOK?

-«Golf for nybegynnere». Jeg begynte å spille for tre år siden, men har hatt så dårlig tid at jeg føler meg som en nybegynner, sier Geir Hamnes, som foreslår at vi i stedet snakker om tegneserier.

-Hvorfor ikke - det kan også være litteratur, ikke sant?

-Ja, i alle fall Asterix & Obelix. Jeg har omtrent alle heftene, og koser meg glugg ihjel. God humor og gode historier som det er lett å gripe når jeg jobber 60-70 timer i uka og trenger noe lett å slappe av med.

-Og en herre ved navn Lucky Luke?

-Luke er knallbra. Der har jeg helt komplett samling. Dette er den første som kom på norsk i 1971 (pris kroner 14,50). Tittelen er «Billy The Kid», sier Geir The Kid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!