Bokhyllas edelsteiner

Uvurderlig for samlere: Bjørn Ringstrøm og Cato Schiøtz gir et godt kart til begynnere på skattejakt i antikvariatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En førsteutgave er enhver boksamlers ypperste skatt. Den er bærer av en slags litterær jomfruelighet. Man har mellom hendene den samme utgaven som forfatteren i sin tid har mottatt varm fra trykkeriet.

Er boka i tillegg signert, er den et unikt klenodium, som det bare fins ett eneste eksemplar av.

I 1990 utga ildsjelene antikvar Bjørn Ringstrøm og advokat og boksamler Cato Schiøtz en ringperm som presenterte oversikten over førsteutgavene til 50 norske forfattere. I 1993 kom et supplement med ytterligere 34. Her er omsider luksusutgaven, en illustrert og innbundet bok med hele 115 forfattere, 17 kvinner og 98 menn – samtlige avdøde, bortsett fra Jan Erik Vold, den eneste fra sin generasjon. Når først han er med, vil nok mange savne flere nålevende forfattere. Eller kvinner – for eksempel Halldis Moren Vesaas. Men stort sett virker utvalget ganske treffsikkert og gjennomtenkt.

Som samlerobjekt kan førsteutgaven kan bli en personlig besettelse for enkelte. For andre kan de være en bevisst investering. Prisene på sjeldne bøker stiger stort sett jevnt og trutt. Noen ønsker kanskje rett og slett å lese førsteutgaven for å la seg hensette i en historisk stemning. Andre betrakter førsteutgaven som et dokument – en gjenstand som peker langt utover seg selv. Den forteller noe om stil og mote i bokbransjen, om trykketeknikk og design, om norsk historie og kultur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer