FESTIVALSTED: Reine i Lofoten har sin egen litteraturfestival. 
Foto. Hans A Vedlog
FESTIVALSTED: Reine i Lofoten har sin egen litteraturfestival. Foto. Hans A VedlogVis mer

Bokhyller på Lofotveggen

For andre år på rad har diktekunsten besøkt Reine. I et landskap som knapt lar seg skildre med ord.

||| REINE (Dagbladet) «Gjennom hundrer av år, gjennom lange, svundne tider - i nordlandsbåtenes, fembøringens og åttringens tid er det utspilt mange tragedier på havet med forlis og mannefall - og kamper uten tall. Fiskernes saga og historie er gjennombrodert av slike tildragelser.»

Slik åpner en bok som heter «Havets helter» (1956), skrevet av fiskeren Johan D. Rist; en samling beretninger om dramatiske redningsdåder i havet særlig utenfor Lofoten, knyttet til fiskerlivet langs de nordnorske kyster.

En sterk bok, som forfatteren i siste setning presiserer at «han ikke vil at noen skal regne som et litterært arbeide».

FORTSATT ER LOFOTEN preget av fisk. Overalt henger tørrfisk i store mengder, og den ene gourmetrestauranten etter den andre dukker opp med de mest velsmakende varianter av fiskesuppe, bacalao og andre delikatesser. Turistbutikkene selger røkt hvalkjøtt eller kveite, ferske reker og røykelaks side om side med gule sydvester og andre Lofoten-souvenirer. Fiskeriet er supplert av en betydelig turist- og kulturindustri; det kryr av brukskunstnere, gallerier, museer og rorbuer til leie. Pluss en litteraturfestival.

I FJOR BLE FENOMENET «Reine ord» dratt i gang i Reine av reiselivsgründeren Wiggo Andersen fra Fredrikstad og arkitekten Ole Tørklep fra Oslo.

FISK OG LITTERATUR: Hav og himmel - ved Reine i Lofoten. Foto:Mette Møller/Dagbladet.
FISK OG LITTERATUR: Hav og himmel - ved Reine i Lofoten. Foto:Mette Møller/Dagbladet. Vis mer

Fram mot helga ble festivalen arrangert for andre gang. Ansporet av stort frammøte og begeistrede diktere er planene allerede i gang for neste år. Forfatterne har strømmet til; landsdelens egne Herbjørg Wassmo, Laila Stien og Frank A. Jenssen, og sørfra: Per Petterson, Kjartan Fløgstad, Anne B. Ragde, Ketil Bjørnstad, Ingar Sletten Kolloen, Thorvald Steen, Klaus Hagerup og Bibbi Børresen. Pluss svenske Mustafa Can. Og skuespill, utstillinger, musikk, mat m.m.

GJESTENE HAR LENT sin eventuelt slitne dikterpsyke mot den fantastiske Lofotveggen, et landskap som slår pusten ut av hvem som helst; en makeløs symfoni av hav, himmel, snø og stein. Forbløffende få skjønnlitterære forfattere har utnyttet det dramaet Johan D. Rist skildrer i sin «ikke-litterære» bok. Riktignok figurerer de beryktede havstrømmene her oppe både i Jules Vernes «En verdensomseiling under havet» og i Edgar Allan Poes «I malstrømmen». Men ingen av dem skrev om fiske. Johan Bojers «Den siste viking» (1921) er det knapt noen som leser lenger.

DET ARRANGERES RUNDT 40 litteraturfestivaler i Norge hvert år. De største foregår på Lillehammer, i Molde og i Stavanger, men ellers blir litteraturen feiret over hele landet, fra Alta til Moss.

Norge er blitt litteraturfestivalnasjon nummer én. Litteraturen har med andre ord etablert en sideindustri, i tillegg til den mye omdiskuterte bokbransjen.

Om den er en velsignelse for diktekunsten, er ikke godt å si. Men det skader neppe. Og hvem vet? Kanskje kommer en dag den store romanen om lofotfisket - fra en inspirert tilreisende «Reine ord»-deltaker.