Bokklubb-haterens ironiske hevn

LIER (Dagbladet): Bokklubb- og fotballhateren Gert Nygårdshaug kommer med sin 24. bok i august. For første gang er han antatt i Cappelens Bokklubb - og mannen har sett alle VM-kampene!

Den kastrerte Yasir Arakatt stryker seg kjærlig inntil de buksebeina som finnes på verandaen og værer ut i en velpleid hage der blomstene kappes om å dufte mest. Forfatteren sitter med tekopp og stråhatt, som en Dr. Livingstone inne i det grønne riket og føler at han går i takt med livet. Hva har skjedd? Hvor er den sinte, verbalt brutale mannen som ville slakte ned så vel fotball- som bokklubber og enda påsto at han ikke var bitter for å ha gitt ut hele 23 bøker som bokklubbene ikke ville ta under sine vinger?

Han har 'n inne nå. Cappelens Bokklubb kjører august-utgivelsen «Prost Gotvins geometri» som ekstrabok.

- Inntektene blir nok 500- 600 kroner. Du kan tro det kommer godt med, humrer Gert Nygårdshaug, som ser ironien i situasjonen. Kong Carl Gustav ga også Wergeland kunstnerlønn for å stagge hans kamp for den norske egenart.

- Hva har du gjort for å komme i bokklubbb? Er det mye dampende sex i boka?

- Jeg tror ikke romanen markedsføres som en kjærlighetshistorie engang, og det er absolutt ingen grafsing på organer, sier Nygårdshaug.

- Tro ikke at jeg er en bitter og surmaget fyr. Det er bare at jeg har det så fryktelig moro når jeg kan pirke litt borti fenomener og folk og skape litt debatt.

- Som bokklubbdebatten, der du skrev at «bokklubbsystemet bør øyeblikkelig saneres slik at 300000 litterært interesserte nordmenn igjen kan velge sin litteratur utenfor påvirkningsapparatet»?

- Jeg ler meg fortsatt skakk av Knut Gørvell i Bokklubben Nye Bøker når han sier at han gir ut den beste norske skjønnlitteraturen. Alle vet at de beste sakene kommer utenom klubbene. Steinar Løding er et godt eksempel. Jeg tror ikke Umberto Eco ville kommet ut i norsk bokklubb hvis han skrev «Focaults pendel» på nytt.

- Hvordan påvirkes norske forfattere av at det å komme i bokklubb betyr så mye økonomisk?

- Jeg tror mange mannlige forfattere skjeler ubevisst til at det er 75- 80 prosent kvinner som er medlemmer i bokklubbene. Du skal ha sterk rygg og sterk sjel for ikke å gjøre det. Bokklubb avgjør om du skal tjene 50000 kroner eller én million, fyrer Nygårdshaug løs.

Selv har han så mange år med lav inntekt at han ikke har økonomisk mulighet til å sette i gang sitt store litterære prosjekt.

- Bedre økonomi ville utvilsom gjort meg til en bedre forfatter, mener han.

- Hva er det som driver deg - fandenivoldskhet eller kjærlighet til arbeidet?

- Pur glede og den vanvittige nysgjerrigheten. Skrivingen blir altså mitt alibi for å kunne utforske ting. Sommerfugler, for eksempel, er jeg blitt helt hekta på etter å ha drevet research til en av romanene. Nå har jeg nesten alle de 91 norske artene, men jeg mangler en liten jævel, en Apollo-sommerfugl som bare finnes ved Gjende og som bare flyr tre dager i sørvendte fjellskråninger tre dager i august - vel å merke hvis det er sol. Jeg har vært der tre ganger uten å lykkes.

- Og resten av Forfatter-Norge er i Frankrike for å skrive fotballbøker?

- At jeg er fotballhater er feil, selv om jeg satte ting veldig på spissen i kronikken min. Jeg er enig med Nils Arne Eggen: Fotball skal være lek og moro, det er ikke det viktigste i verden. Vet du hva, jeg klarte ikke å se de siste fem minuttene av Brasil-kampen og gikk ut i hagen. Da hørte jeg naboen skrike fælt, og jeg styrtet til, forteller Gert Nygårdshaug, som legger smilende til:

- Det er 14 familier som bor i nabolaget her. Åtte av husstandene har medlemskap i en eller annen bokklubb.

ENDELIG: Etter 23 bokutgivelser lykkes Gert Nygårdshuag. Bokklubbb-døderens 24. bok kommer ironisk nok i bokklubb til høsten.