Bokklubbene blør

Fra i år fikk norske bokklubbmedlemmer anledning til å returnere bøkene de hadde glemt å avbestille. Folk står på sin nye rett. Bøker er returnert i strie strømmer. Bokklubbene blør.

Angrerettloven har kostet bokklubbene svinedyrt. Ved utgangen av tredje kvartal hadde De norske Bokklubbene et underskudd på 800000. På samme tid i fjor var resultatet det langt hyggeligere 10,5 millioner i pluss. Administrerende direktør i De norske Bokklubbene Kristenn Einarsson vedgår at ordningen har kostet dyrt.

- Den nye angrerettloven har betydd en del for vårt resultat, men ting er ikke bare fryktelige, sier han.

Einarsson avslår på direkte spørsmål fra Dagbladet å tallfeste hva angrerettloven og store mengder returbøker har kostet De norske Bokklubbene.

- Det vil vi ikke gå ut med av konkurransehensyn.

I fjor hadde De norske Bokklubbene et resultat etter skatt på 29 millioner kroner. De siste fem åra har Bokklubbene overført 200 millioner til sine eiere.

- Vent litt!

Selv om tallene ved utgangen av oktober viste at Bokklubbene var påført et underskudd på 800000 kroner, mener Einarsson at dette ikke utelukkende skyldes medlemmenes utvidede rett til å returnere bøker de har glemt å avbestille.

- Vi har investert store summer i å skaffe oss mange flere medlemmer. Ved inngangen til årets siste kvartal hadde vi rundt 750000 medlemmer, fordelt på ti bokklubber og fire abonnementsserier. Når året er omme, regner jeg med at vi kan framvise pene tall for våre eiere (Gyldendal, Aschehoug og Pax, red.anm.). Vent noen dager! oppfordrer Einarsson.

Han vil ikke røpe størrelsesorden på det forventede overskuddet.

- En av våre eiere (Gyldendal, red.anm.) er børsnotert, og dermed kan vi ikke gå ut med børssensitiv informasjon.

Først når Gyldendal presenterer sitt resultat i andre halvdel av februar, blir De norske Bokklubbenes årsresultat offentliggjort.

550 titler

Totalt pumper De norske Bokklubbene ut 550 boktitler årlig til medlemmene gjennom de ti klubbene.

- Og medlemmene kjøper mange bøker i fjerde kvartal. Dermed kommer ikke resultatet fra utgangen av tredje kvartal til å være representativt for året som helhet.

- Dere har brukt store summer på å skaffe nye medlemmer. Hvor mye koster et nytt medlem Bokklubbene i form av velkomstpakker og vervegaver?

- Det er tall vi holder hemmelige, av hensyn til konkurrentene, sier Einarsson.

Det er imidlertid en kjent sak at man ved å verve seg som medlem i samtlige bokklubber kan motta drøyt 70 bøker som velkomstpakker. I tillegg får den som har vervet nye medlemmer rause premier fra Bokklubbene. Serviser, duker, lamper, klokker, radioer, sekker og pledd, med hilsen Bokklubbene, er vervegaver som står tett i norske hjem. Et nytt medlem kan bli dyrt, særlig hvis det ikke handler bøker, og melder seg ut raskt, for så å melde seg inn når neste velkomsttilbud dukker opp.

550 BOKTITLER ÅRLIG: Mer enn 50 prosent av all norsk skjønnlitteratur selges gjennom De norske Bokklubbene. Bøkene sendes ut fra dette lageret i Nydalen i Oslo.