Bokklubbens bestselger

I dag feirer Bokklubben Nye Bøker sitt 25-årsjubileum. Mange forfattere er blitt millionærer på månedens bok. Gunnar Staalesen er den forfatteren som har solgt flest bøker gjennom klubben.

Trehundreogåttifiretusen bøker. Det er mange bøker. Og mange penger. Gunnar Staalesen føler seg privilegert.

- Jeg anser meg som heldig fordi Bokklubben Nye Bøker vil ha så mange av mine bøker. Men det har jo også en sammenheng med at bøkene er populære blant leserne. Hvis du har hatt én suksess, er det selvsagt lettere når du kommer med neste bok.

- Og det betyr enda bedre inntekt?

- Opp gjennom årene har det blitt noen penger, ja. Men du må huske på at bokklubbøkene har en atskillig lavere utsalgspris enn i butikkene. Dessuten får forfatteren mindre royalty av bokklubbsalget, åtte prosent (mot 13- 15 prosent av butikksolgte bøker red.adm.). I tillegg går fire prosent til forfatterforeningen.

- Almisser til mindre privilegerte kolleger?

- Nei, dette er sosialdemokrati. Det er en rimelig fordeling synes jeg, det er jo et begrenset antall bøker som kan være månedens bok i løpet av et år, sier Staalesen.

Heldigvis for forfatterne er bokklubbåret på 18 måneder.

- 80 prosent av Bokklubben Nye Bøkers medlemmer er kvinner. Påvirker det forfattere som vil skrive månedens bok?

- Nei, jeg kjenner ingen forfattere som skriver innenfor en månedens bok-ramme. Vi vet lite om hvilke kriterier bøkene velges ut fra, hevder Staalesen.

Frihet til å velge

Bokklubben Nye Bøker er den største av alle bokklubbene med 240000 medlemmer og en omsetning på 24 millioner kroner i fjor. Staalesens første månedens bok var «Bukken til havresekken». Det var i juli 1977, et drøyt år etter at Bokklubben Nye Bøker ble lansert. Da havnet han på førstesida av Dagbladet med norgesrekord i opplag for en seriøs spenningsroman. Bokklubbens førsteopplag på 20000 ble revet bort. Totalt har Staalesens bøker vært månedens bok ni ganger.

- Boksalget i Norge øker stadig, opplagene på enkeltbøker er mye større i dag enn for tjuefem år siden. Og det har bokklubbene bidratt til. De har gjort bøker til noe mer allment ved å spre seriøs litteratur i store opplag. Forfattere som Kjartan Fløgstad og Jan Kjærstad er ikke de lettest tilgjengelige i utgangspunktet.

- Har bokklubbene for stor makt?

- Det er en overdrivelse å påstå at bokklubbene monopoliserer smaken når det gjelder litteratur. De gjør en del bøker litt mer tilgjengelig, men friheten til å velge er stor i Norge. Dessuten har vi tilgang på mye importert litteratur.

Suksess på siden

Anne Karin Elstad topper lista over flest solgte bøker per tittel. Med fire månedens bøker har hun solgt 273000 bøker. Også Herbjørg Wassmo er en storselger, sju ganger har hennes bøker vært månedens hovedbok, og de har til sammen solgt 374000 eksemplarer gjennom Bokklubben Nye Bøker.

- Hvis vi først skal ha bokklubber, synes jeg vi har et godt system i Norge. I begynnelsen måtte det går tre- fire år mellom hver gang man kunne ha månedens bok, men det gikk man vekk ifra da det kom flere bokklubber, sier Gunnar Staalesen.

- Hva synes du om å selge bøker ved hjelp av keramikk og sengetøy?

- Keramikken er grei nok, at bokklubbene bruker moderne markedsføring for å selge bøker har jeg ikke noe imot. Bokbadet ble jo også startet av Bokklubben Nye Bøker, og i begynnelsen var det rene litterære forestillinger. Seinere er de jo også blitt tv-program. Jeg var på turné med Bokbadet i høst, jeg, blant annet på et såpass perifert sted som Voss. Bokbadet er samtaler hvor man kan fordype seg i et tema, det er noe helt annet enn hurtigintervjuene i for eksempel fjernsynet.

SELGER MEST: Gunnar Staalesen har solgt 384000 bøker gjennom Bokklubben Nye Bøker. Han mener at bokklubbene bidrar til å stimulere leselysten blant nordmenn. - Med så mange solgte eksemplarer kan jeg vel ikke akkurat kritisere bokklubbene heller, ler Staalesen.