Bokklubbsjef til topps i NRK

Administrerende direktør i De norske Bokklubbene, Kristenn Einarsson (50), blir ny kringkastingssjef dersom ansatterepresentantene i NRK-styret ikke setter foten ned. Det skal være de skyhøye lønnskravene på godt over to millioner kroner, dobbel Førde-lønn, som kan sette en stopper for Einarsson.

I går kveld satt ansatterepresentantene i NRK-styret i et hemmelig møte med Einarsson. Her diskuterte de spørsmålet om ny toppleder. Etter det Dagbladet erfarer, er det flere som synes at et lønnskrav på over to millioner kroner er i meste laget i en sparetid.

Mens styreleder Torger Reve og NRK-sjef Einar Førde i går møtte et samlet pressekorps for å fortelle om NRKs begredelige økonomiske situasjon, satte de tre ansatterepresentantene i NRK-styret - Geir Helljesen, Holger Gulbrandsen og Per Ravnås - av gårde i drosje for å møte Kristenn Einarsson på et hemmelig sted.

Møtet varte til seint i går kveld. Det skal bare være snakk om lønn og formaliteter før Einarsson blir ny NRK-sjef.

Avklart med Horn

Dagbladet vet også fra sentrale kilder, som står regjeringen nær, at det er avklart at Kristenn Einarsson kan bli ny NRK-sjef. Eieren - staten via Kulturdepartementet og Ellen Horn - skal ha gitt klarsignal for Einarsson. Ny NRK-sjef ble tema helt til slutt på gårsdagens styremøte i NRK, men skal etter det Dagbladet vet, ikke ha tatt lang tid å behandle.

Lønn

Kristenn Einarsson har den siste tida vært et stadig mer aktuelt navn. Allerede før helga skal Einarssons lønn som NRK-sjef ha blitt diskutert, og den beveger seg over det dobbelte av Einar Førde: mer enn 2 millioner korner i året. Ifølge likningsprotokollen hadde Einarsson en skattbar inntekt på 1,55 mill. som toppsjef i suksessbedriften De norske Bokklubbene i fjor.

Allerede seint søndag kveld tok Dagbladet kontakt med Kristenn Einarsson for å høre hva han hadde å si om lønnsspørsmålet.

- Dette vil jeg ikke kommentere. Jeg har en enkel holdning, og det er at jeg aldri kommenterer rykter om annet enn den jobben jeg sitter i.

Verken Einar Førde eller hans stedfortreder Tor Fuglevik har deltatt aktivt i jakten på Førdes arvtaker. Da temaet ble diskutert på gårsdagens styremøte, forlot Fuglevik og Førde møtet.

De to er imidlertid holdt løpende orientert om bevegelsen i retning av Kristenn Einarsson.

Og da ansatterepresentantene dro i møte med det som trolig blir den påtroppende NRK-sjefen, satt Førde og Fuglevik hjemme og ventet på telefon om resultatet.

Konsulent

- Hva skal du gjøre når den nye sjefen er på plass?

- Det ønsker jeg ikke å si noe om offentlig før jeg slutter i NRK, sier en usedvanlig ordknapp Førde til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, skal Førde være tiltenkt en konsulentjobb hos næringsminister Grete Knudsen. Hans innsikt i mediesaker kan være av stor betydning for hennes departement.

INNVANDRER: Kristenn Einarsson er opprinnelig islending og flyttet til Norge sammen med sine foreldre som niåring. Han kunne ikke ett ord norsk. Til Dagens Næringsliv i 1995 sa han om sin entré på norsk jord: - Jeg er 100 prosent innvandrer, en slik som Carl I. Hagen ikke liker.