Boklov - og ny litteraturpolitikk

Kulturminister Huitfeldt bør følge oppfordringen fra sin partifelle Gunn-Karin Gjul og starte arbeidet med en boklov.

MÅ TENKE HELHET: «Kulturminister Anniken Huitfeldt og kunnskapsminister Kristin Halvorsen bør slå seg sammen for å utvikle en kunnskapsorientert politikk for hele litteraturen,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
MÅ TENKE HELHET: «Kulturminister Anniken Huitfeldt og kunnskapsminister Kristin Halvorsen bør slå seg sammen for å utvikle en kunnskapsorientert politikk for hele litteraturen,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debatten «Trenger Norge en boklov?» i Litteraturhuset tirsdag 20. mars bekreftet det samtlige av Kulturdepartementets bestillingsrapporter om fordeler og ulemper med boklov har pekt på: At det er betydelig større kulturpolitiske gevinster med en boklov enn med en friprisordning.

Det samme mener også de som skriver bøker. Fag- og skjønnlitterære forfattere er helt entydige på at de ønsker en boklov. Forleggerne og bokhandlerne er nesten alle enige om det samme. Så hvem gjenstår det da å diskutere med? Ett unntak fra samstemmighetsmønsteret finnes: Konkurransetilsynet. Likevel understreket representanten fra denne institusjonen som deltok i debatten, at det bør gå et skille mellom konkurransepolitikk og kulturpolitikk, slik det er gjort ved å innføre boklover i mange EU-land.

Alle som vil kikke (debatten finnes på Bok & Samfunns hjemmesider), vil erfare at Konkurransetilsynets representant baserte oppfatningene sine om fordelen av fripris på anekdoter, synsing og luftig økonomisk teori. Teoretiske resonnementer som for øvrig raskt ble irettesatt av de andre - og mer saklige - økonomene i panelet. Og selvsagt er det ikke spesielt samfunnsbyggende litteraturpolitikk å øke salget av underholdningslitteratur, mens kvalitetslitteratur blir dyrere og vanskeligere tilgjengelig for folket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer