BREMSENE PÅ: E-bøker blir en økonomisk katastrofe for bok-bransjen. De er smarte når de forsøker å bremse utviklingen, skriver innleggsforfatteren. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BREMSENE PÅ: E-bøker blir en økonomisk katastrofe for bok-bransjen. De er smarte når de forsøker å bremse utviklingen, skriver innleggsforfatteren. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Boklov og e-bøker

Bokbransjen står overfor den største revolusjonen siden Gutenberg. Det er bakgrunnen for at forslaget om boklov kommer opp nå.

E-boksalget eksploderer og USAs største bokhandelkjede har allerede gått konkurs. Nå er det ikke hele bokbransjen som bør frykte den digitale utviklingen. For forfattere og forlag gir dette fantastiske muligheter. Derfor blir det fra flere hold hevdet at forlagene er bakstreverske som ikke satser på e-bøker. Det er noe riktig i denne anklagen, men hvilke valg har de egentlig? Dilemmaet er at i Norge er det tre forlag som eier hele bokbransjen inklusive bokhandelkjedene, og disse forlagene har investert milliarder i oppkjøp av bokhandlere. Blir e-boka en suksess blir det en økonomisk katastrofe. «Bokbransjen» er derfor smarte når de forsøker å bremse utviklingen. Strategien er en tilsynelatende satsing på e-boka, med et elendig bokutvalg og høye priser. En boklov med faste priser er det viktigste virkemidlet i denne strategien. Det blir som om de som skjønnskrev Bibelen skulle bestemme prisene på Gutenbergs bibel. Det ble da også forsøkt - Gutenbergs bibel ble stemplet som djevelens verk!

Høye priser på e-bøker vil redde «bokbransjen». Sannsynligvis blir e-boka da en fiasko og skulle det bli en suksess vil forlagene få en superprofitt som gjør dem rikere enn noen gang. Selv vil de hevde at det de gjør er til beste for litteraturen, kulturen og det norske språket, men det er sine egne næringsinteresser de forsvarer. Det er flere som hevder at fastpris ikke påvirker konkurransen, men det er vrøvl. Bokklubbene fikk selge bøkene 25 prosent billigere enn fastprisen - tok store markedsandelen fra bokhandelen og tjente grovt med penger. Så fjernet politikerne denne prisfordelen og bokklubbene startet nedturen.

I Norge har nettbokhandlene en liten markedsandel sammenliknet med land med fripris. Forklaringen er enkel: I land med fripris er prisen gjerne 30 prosent lavere i nettbokhandelen. Med e-bøker blir kostnadene ekstremt mye lavere, der trenger du ikke et lokale, nesten ikke ansatte og kostnaden til mangfoldiggjøring og distribusjon er null. Prisen bør gjenspeile dette. Ikke bare utgjør e-boka en trussel mot forlagenes papirimperium, de risikerer også å mistetotalt kontrollen over e-bokomsetningen. Mange andre aktører har nemlig mye bedre forutsetninger for å selge e-bøker, det er bare å nevne Amazon og Apple. Men forlagene har muligheter til å lykkes med sin strategi - alle partier, inklusive Frp, er for en boklov med faste priser. Men er det dette den beste løsningen for forfattere og lesere?

Ivar Tronsmo
Ivar Tronsmo Vis mer