- Boklov vil sikre kunstig høye bokpriser

Arve Juritzen er skeptisk.

SKEPTISK: Forlegger Arve Juritzen er glad for at Gunn Karin Gjul (Ap) vil regulere eierskapet i bokbransjen, men mener at en boklov vil sikre kunstig høye bokpriser. 
  Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SKEPTISK: Forlegger Arve Juritzen er glad for at Gunn Karin Gjul (Ap) vil regulere eierskapet i bokbransjen, men mener at en boklov vil sikre kunstig høye bokpriser. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Leder for kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul (Ap), foreslo i Dagbladet i går å sette ned et eget utvalg som kan vurdere muligheten for å erstatte dagens Bokavtale med en permanent boklov.

- Det er et veldig interessant forslag som regjeringen må drøfte, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Gjuls forslag fikk støtte av både Forfatterforeningen, Bokhandlerforeningen, og Forleggerforeningen.

- Viktig å lytte - De har hatt veldig gode resultater, så det er viktig å lytte til deres meninger, sier Huitfeldt. Kulturministeren mener dagens litteraturpolitikk fungerer godt, men åpner for å vurdere forslaget om å regulere eierskapet i bokbransjen.

POPULÆR: Forslaget fra Gunn Karin Gjul (Ap.) høster støtte i alle leire.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR: Forslaget fra Gunn Karin Gjul (Ap.) høster støtte i alle leire. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er også noe vi må diskutere. Skal vi ha stabile bokpriser må man også ha gode regler i forhold til å hindre for stor grad av eierdominans, sier Huitfeldt.

Nå støtter også flere opposisjonspolitikere forslaget om å revidere, og videreføre bestemmelsene fra Bokavtalen i en boklov.

- Vi er åpne for å vurdere dette dersom hensikten er å bidra til et mer velfungerende marked, og at også mindre aktører kan slippe til i større grad, sier Øyvind Håbrekke. kulturpolitisk talsmann i KrF.

- Ikke langt nok - Det er flott at Gjul vil gjennomgå ordningen. Vi er bare redd for at hun ikke vil gå langt nok. I dag har vi jo nærmest en kartellvirksomhet i bokbransjen, og man er heller ikke villig til å gå nærmere inn i diskusjonen rundt mom på e-bøker, sier Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

SVs kulturpolitiske talskvinne, Gina Barstad, er også positiv til utspillet fra Gunn Karin Gjul.

- Veldig klokt og dumt - Jeg synes at det er en kjempefin idé. Det er mange språksamfunn som er større enn oss som har lovfestet bokbransjens rettigheter. Det er på tide med en prinsipiell diskusjon, ikke bare om hvordan ordningen kan bevares, men om hvordan den kan gjøres bedre, sier Barstad.

Tine Kjær, forlagssjef i Piratforlaget, støtter også forslaget fra Gjul. Forlegger Arve Juritzen er imidlertid todelt.

- Dette forslaget er både veldig klokt og veldig dumt. Det er bra et en politiker vil gå inn i denne tunge materien. Det jeg ikke liker er at en politiker i 2011 vil sikre kunstig høye bokpriser, sier Juritzen.

ÅPEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt. 


Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅPEN: Kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer