Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bokløv

Ingress

Meninger

Noen saker kan det nye borgerlige flertallet ekspedere rimelig raskt. Skroting av den rødgrønne regjeringens nye boklov er ikke overraskende noe av det første som skjer. Loven havner dermed på historiens skraphaug før den i det hele tatt er satt ut i livet.

Det store spørsmålet blir hva som skjer i stedet. Høyre har sagt at de heller vil videreføre bokavtalen, mens Frp vil skrote den også. Som deres kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen sa til Klassekampen 31. august: «Vi mener det ikke er viktig med såkalte smale filmer eller bøker. Det er heller ingen som kan definere hva det er». Med en slik uttalelse er det fristende å titulere ham som såkalt kulturpolitisk talsmann.

Dette er en politikk som Høyre på ingen måte vil kunne leve med, og illustrerer et sprik i kunstsyn mellom de to største borgerlige partiene som minner om Boklöv-stilen.

En bokavtale er ikke nødvendigvis noen kriseløsning, selv om den skiller seg ganske klart fra en boklov på flere punkter: Den omfatter bare de som er medlemmer av forleggerforeningen, og tillater dermed aktører å stå utenfor. Det skaper en viss fleksibilitet, men setter også press på de etablerte forlagene som også vil slåss om bestselgerne.

Et annet viktig element forsvinner også med en bokavtale, nemlig avanseregulering. Det vil si at bokhandlerne ikke kan kreve mer enn 50 prosent avslag på innkjøp fra forlagene. Dette er ment som et tiltak for å begrense maktposisjonen til de store forlagene - som hver eier sin bokhandlerkjede, og dermed har mulighet til å skvise de mindre forlagene på pris.

Høyres store plan kan likevel bli forpurret av EØS-reglene. Eksperter sier nemlig at disse står i veien for en videreføring av bokavtalen. EU vil enten ha et unntak fra konkurranselovgivning vedtatt i lovs form - eller fripris. Det var også noe av utgangspunktet for at arbeidet med bokloven ble satt i gang. Fripris vil snu opp ned på bokbransjen i Norge, og kunne ha store konsekvenser. Danmark har hatt svært negative erfaringer med fripris, og bransjen der trygler nå om å få en boklov. Den kommende regjeringen må derfor avklare dette raskt. Ellers kan det bli slik Ib Thomsen vil ha det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling