LEDER

Bokløv

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Noen saker kan det nye borgerlige flertallet ekspedere rimelig raskt. Skroting av den rødgrønne regjeringens nye boklov er ikke overraskende noe av det første som skjer. Loven havner dermed på historiens skraphaug før den i det hele tatt er satt ut i livet.

Det store spørsmålet blir hva som skjer i stedet. Høyre har sagt at de heller vil videreføre bokavtalen, mens Frp vil skrote den også. Som deres kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen sa til Klassekampen 31. august: «Vi mener det ikke er viktig med såkalte smale filmer eller bøker. Det er heller ingen som kan definere hva det er». Med en slik uttalelse er det fristende å titulere ham som såkalt kulturpolitisk talsmann.

Dette er en politikk som Høyre på ingen måte vil kunne leve med, og illustrerer et sprik i kunstsyn mellom de to største borgerlige partiene som minner om Boklöv-stilen.

En bokavtale er ikke nødvendigvis noen kriseløsning, selv om den skiller seg ganske klart fra en boklov på flere punkter: Den omfatter bare de som er medlemmer av forleggerforeningen, og tillater dermed aktører å stå utenfor. Det skaper en viss fleksibilitet, men setter også press på de etablerte forlagene som også vil slåss om bestselgerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer