Bokloven, nakenbilder, maktbruk og en ulykkelig Venstre-velger

Alt dukker opp i Vidar Kvalshaugs nye bok, som publiseres eksklusivt på dagbladet.no

ULYKKELIG KJÆRLIGHET: Vidar Kvalshaug har skrevet politisk underholdningsroman om årets valg. Både forfatteren og hovedpersonen har et kjærlighetsforhold til Venstre, men får seg ikke til å stemme på dem. Foto: Torbjørn Berg.
ULYKKELIG KJÆRLIGHET: Vidar Kvalshaug har skrevet politisk underholdningsroman om årets valg. Både forfatteren og hovedpersonen har et kjærlighetsforhold til Venstre, men får seg ikke til å stemme på dem. Foto: Torbjørn Berg.Vis mer

Fra og med tirsdag vil et nytt kapittel av Vidar Kvalshaug nye roman «Blåblåmandag» kunne leses eksklusivt på dagbladet.no hver hverdag fram til valget.

- Det er utrolig spennende å skulle nå ut til så mange med noe så aktuelt, sier forfatteren entusiastisk.

Boka tar utgangspunkt i årets valg, og handler om en ambisiøs kulturforsker og venstremann som fortviler over ikke å kunne stemme Venstre på grunn av deres Frp-støtte.

- Dette ble skrevet fordi jeg er en frustrert Venstre-velger selv, forklarer Kvalshaug.

- Jeg har veldig lyst til å stemme Venstre, men hvis jeg gjør det bidrar jeg til å føre Frp inn i regjering. Det er nesten ikke én sak hvor Venstre og Frp er enige, så jeg skjønner ikke hvordan de skal kunne støtte en sånn regjering. De skulle ha stilt seg mye friere og ikke låst seg til den sida. Så dette er egentlig et saksinnlegg — men jeg håper det er et morsomt et.

Humor og analyse
«Blåblåmandag» balanserer mellom kulturpolitisk satire og reell politisk analyse. I boka, som starter på valgdagen 2013 og følger regjeringsdannelsen, spekulerer Kvalshaug i hvilke utfall valget vil få. Noe er relativt ukontroversielle spådommer, som at det blir et skifte til blå regjering, mens andre hendelser med viten og vilje er langt mer fantasifulle.

- Jeg kommer nok til å få meg en på kjeften hver dag fram til valget, for det jeg har spådd kommer ikke til å skje. Men så kan det hende summen blir sånn likevel, vi får se. Jeg er i hvert fall temmelig sikker på at min analyse av hvem som blir kulturminister er riktig, sier han lurt.

I boka har vedkommende fått et fiktivt navn og blitt gjort til kvinne, men hvem det er snakk om vil ikke Kvalshaug bekrefte før den er ute.

Kulturforskjeller
Nettopp kulturpolitikken er sentral i «Blåblåmandag». Og selv om det heter seg at ingen vinner valg på kultursaker, mener Kvalshaug at nettopp kultur har vært svært synlig i årets valgkamp, fra de rødgrønnes siste kulturløft til Høyres motstand mot bokloven.

- Kulturpolitikk er feltet der forskjellene vises. Frp vil for eksempel selge og privatisere NRK, det er det ingen andre partier som vil. Det er veldig ofte prinsipiell politikk, med enkle problemstillinger: Skal vi bygge et museum? Hvem skal bygge det? Staten eller private?

Glemt tradisjon
Samarbeidet med Dagbladet kom i stand da Kvalshaug ble usikker på om det riktige egentlig var å publisere romanen som e-bok, som var den opprinnelige planen.

- Når jeg begynte å tenke etter, kjenner jeg ikke en kjeft som driver med norske e-bøker. Alle jeg kjenner har Kindle og bruker Amazon. Så jeg tenkte at nå må vi heller prøve å få dette ut.

Dermed plukket han opp en idé som har lange tradisjoner, men som ikke har vært praktisert av norske aviser på en stund.

- Å publisere i avis er langt fra noe nytt, alle fra Jules Verne til Alexandre Dumas publiserte føljetonger i aviser. Men det er veldig lenge siden det er gjort. Det siste eksempelet jeg har funnet er en bortglemt og refusert Knut Gribb-roman som gikk i Demokraten i Fredrikstad rundt 1980.

Les 1. kapittel av «Blåblåmandag» her.