«NYSVENSK»: Bør barn av svenske foreldre i Norge få lære svensk som sidespråk i stedet for nynorsk? Det mener artikkelforfatteren. Foto: Jon Olav Nesvold /  NTB Scanpix
«NYSVENSK»: Bør barn av svenske foreldre i Norge få lære svensk som sidespråk i stedet for nynorsk? Det mener artikkelforfatteren. Foto: Jon Olav Nesvold /  NTB ScanpixVis mer

Bokmål og nynorsk - eller svensk?

Svensk som frivillig «sidespråk» i undervisningen ville bli et gode for titusener av norske barn.

Meninger

Jeg er svensk statsborger, men har bodd i Oslo i mange år og har giftet meg og fått barn med en norsk kvinne.

Da jeg fikk høre om att norske skolebarn kan velge «sidespråk», var min første tanke: Kan sønnen min velge svensk?

Tross alt er svensk hans andrespråk. Og han har langt mer praktisk bruk av det enn av «nynorsk». Og svenskene er en av de største innvandrergruppene i Norge.

Kanskje ville det være på tide at vi norgesvensker begynner å tenke på våre barns språkkunnskaper i et bredere og lengre perspektiv?

Svensk som frivillig «sidespråk» i undervisningen ville bli et gode for titusener av norske barn, være bra for norske statsborgere som arbeider i Sverige og kan på sikt styrke båndene mellom broderfolken.

Merk vel: intensjonen med forslaget er ikke et spørsmål om «identitetspolitikk» eller nasjonalisme, men rent praktiske hensyn.

Sverige og Norge vil alltid være nære naboer, og kanskje bør vi gjøre mer for å skapere ett «tettere» forhold.

La oss starte med barna - vår fremtid - og velge det som er mest gunstig for dem. La dem få velge det nærmeste nabospråket som et offisielt andrespråk.