Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Boko Haram må stanses

Ingress

Meninger

Samme dag som 17 mennesker ble drept i terroraksjoner i Paris, skal den islamistiske gruppa Boko Haram ha tatt livet av så mange som 2000 landsbyboere i og rundt byen Baga i det nordøstlige Nigeria. Den pågående Boko Haram-offensiven startet like over nyttår i år, og omtales som det verste blodbadet hittil på rullebladet til denne islamistgruppa som ofte kalles Afrikas svar på IS. Menneskerettighetsgrupper og kommentatorer i Afrika har påpekt misforholdet mellom den oppmerksomheten Paris-terroren ble omfattet med og det manglende mediefokuset på blodbadet i Baga. «Jeg er Charlie, men jeg er også Baga», lyder et ferskt afrikansk slagord.

Brutaliteten i de Boko Haram-kontrollerte områdene av Nigeria og verdens lunkne engasjement tilskrives banale sannheter som at det er for langt borte, for farlig å reise dit for vestlige medier og for langt nede på verdenssamfunnets prioriteringsliste. Men det har vakt forståelig harme at Nigerias president Goodluck Jonathan har sendt sympatierklæringer og tvitret kondolanser til Frankrike etter Charlie Hebdo-massakren, uten å vie tilsvarende oppmerksomhet til terrorofrene i eget land. I slutten av forrige uke avla han et besøk i delstaten der Boko Haram kontrollerer store områder. Der lovet han flyktningene å gjenerobre stedet slik at de snart kan vende hjem. Goodluck Jonathan er under sterkt press foran valget i Nigeria 14. februar.

Presidenten har underspilt voldsbølgen i landet. Nigerianske myndigheter har hevdet at 150 mennesker ble drept i det siste Boko Haram-angrepet. Lokale kilder anslår 2000 drepte og 16 raserte landsbyer. Amnesty International la før helgen fram en rapport, dokumentert med øyenvitneskildringer og satellittbilder, som viser omfanget av herjingene. Mer en 3700 bygninger er ødelagt i byene Baga og Doron Baga.

Detaljerte skildringer av islamistenes framferd tyder på en hittil uhørt bestialitet. Øyenvitner forteller om stabler med lik, om drepte småbarn og til og med en kvinne som ble slaktet idet hun var i ferd med å føde. Boko Haram har også lansert et nytt våpen - barn helt nede i 10-årsalderen som selvmordsbombere. Gruppa som kaller seg «vestlig utdanning er synd» kan ha drept opptil 13000 mennesker i Nigeria siden 2009. Nå må verden vende blikket i den retningen.