Bokpriskrig i Danmark

Den danske fastprisavtalen står for fall etter et vedtak i Konkurrencerådet onsdag. Forfattere og kulturpolitikere raser.

En bransjeavtale mellom forleggere og bokhandlere tilsvarende den norske modellen har eksistert i Danmark i over 150 år.

Bøker på SuperBrugsen?

Den nye prispolitikken for bøker i Danmark ble i går vedtatt av Konkurrencerådet, og gjelder fra 1. januar neste år. Bokhandlernes salgsmonopol faller bort, og bøker kan bli å finne på bensinstasjoner og supermarkeder. Avtalen åpner også nye muligheter for internettbokhandlere. Etter avtalen har danske forlag fra neste år ikke plikt til å sette faste priser på sine utgivelser, men rett - forlagene kan selv velge hvilke bøker de vil gi ut til fast pris. Den nye avtalen kan også åpne for at butikkene selv bestemmer prisene på bøkene.

Protesterer

Jesper Møller, formann i de danske bokhandlernes interesseorganisasjon, sier til Berlingske Tidende at han er bekymret for en utvikling mot helt frie bokpriser. Han frykter at bestselgerne kan presse smale titler ut av markedet, og at mindre forlag må sette kroken på døra. Forfatterforeningen la i går kveld fram en siste bønn om reforhandling av avtalen, og mente at forfatterne ikke hatt fått nok innflytelse i prosessen forut for avtalen. - Vi savner kritierier for når forlagene skal avtale faste priser og når de kan la være, sier Forfatterforeningens formann Knud Villby til Politiken.

Kan overprøves

Heller ikke i politikken har reaksjonene latt vente på seg.

- Med en slik avtale havner dansk bokbransje på skråplanet, sier Ole Sohn, kulturpolitisk talsmann i Socialistisk Folkeparti. Lederen av kulturutvalget i Folketinget, sosialdemokraten Hanne Andersen avviser ikke at det kan bli aktuelt med en politisk overprøving av Konkurrencerådets avgjørelse.