Bokrush om kongefamilien

Det er ikke bare Anne-Kat. Hærland som ønsker å sko seg på at kongehuset er i sentrum denne høsten. I forbindelse med bryllupet 25. august slippes det en rekke bøker med kongehuset som tema.

Schibsted forlag kommer med ei bok om bryllupet. Forfatter Liv Berit Tessem har deadline noen dager etter at Haakon og Mette-Marit har gitt hverandre sitt ja. Tessem er til daglig journalist i Aftenposten, og har fulgt kongefamilien gjennom en årrekke.

- Det er ei bok om Haakon og Mette-Marit. Deres bryllup og kjærlighetshistorie. I boka blir det også et historisk tilbakeblikk på tidligere kongelige bryllup i Norge, sier forlagssjef Vebjørn Rogne i Schibsted forlag til Dagbladet.

Han tror det er et stort marked for slike bøker.

- Totalmarkedet er nok absolutt til stede, men vi vet jo ikke ennå om vi blir alene om å gi ut en slik bok, sier Rogne.

Etter det Dagbladet kjenner til planlegger også det kulørte ukebladet Se og Hør å gi ut ei bok om brudeparet på eget forlag.

De kongelige begivenhetene står i kø denne høsten, og ved siden av bryllupet er det nok prinsesse Märtha Louises 30-årsdag som vil få størst oppmerksomhet.

Biografi om Märtha

Anne-Kat. Hærlands historie om prinsessens første kjærlighet kommer i en bok som gis ut på Kagge forlag. Også Cappelen gir ut ei bok om prinsessen.

Forfatter Erik Fosnes Hansen har i disse dager levert manus som ligger på bordet til kabinettssekretær Berit Tversland til gjennomlesing.

- Fosnes Hansens bok kommer til høsten. Utover det henviser jeg til forlaget, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen til Dagbladet.

Også dronning Sonja har bidratt til den kongelige bokhøsten. Hun har medvirket i boka «Impulser», som er utgitt av Forlaget Press. Boka er utgitt i forbindelse med utstillingen av dronningens kunstsamling på Henie Onstad Kunstsenter. En utstilling alle bryllupsgjestene får se under lunsjen på kunstsenteret bryllupshelga. Boka er skrevet av Hans-Jakob Brun, som har hatt en rekke lederstillinger i norske kunstinstitusjoner.

Sjangerparodi

Kagge Forlag smir også mens jernet er varmt, og slipper boka «Mette Marit blir prinsesse» i forbindelse med det kongelige bryllupet.

25. august går kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby til alters i Oslo domkirke. Da har boka om kvinnen med nesten samme navn, Mette Marit uten bindestrek, for lengst kommet i bokhandlene. Boka er en parodi på en ungpikeroman, og handler om rollefiguren Mette Marits liv. Selvsagt ender den med kongelig bryllup.

- Jo da, det blir bryllup mellom Mette Marit og en kronprins, men ikke Haakon. Hun gifter seg med en prins fra et lite fjell-land sør i Europa, sier redaktør Kristin Johansen i Kagge Forlag.

«Mette Marit blir prinsesse» er skrevet av en forfatter med pseudonymet Pernille Øhrn, visstnok en sjenert og tilbakeholden forfatter, selv om mange tror det er forlagssjef Erling Kagge selv som skjuler seg bak forfatteren Pernille Øhrn. Han har tidligere gitt ut bøker under pseudonymet Pernille Ra.

Ungdomsbøkene om Mette-Marit som Bjørg Gaselle skrev på 50-tallet blir utgitt på nytt på Gyldendal forlag denne høsten.