Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Boksalget økte etter Zuckerbergs nye bokklubb

- Det er ikke uten grunn at kjendiser brukes mye i reklame og markedsføring, sier rektor ved Markedshøyskolen.

FRA IT TIL BØKER: Mark Zuckerbergs nyttårsforsett er å lese flere bøker. Han har derfor laget en bokklubb hvor en ny bok skal leses annenhver uke. Her fra et arrangement i 2013. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Jim WATSON/FILES
FRA IT TIL BØKER: Mark Zuckerbergs nyttårsforsett er å lese flere bøker. Han har derfor laget en bokklubb hvor en ny bok skal leses annenhver uke. Her fra et arrangement i 2013. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Jim WATSON/FILES Vis mer

(Dagbladet:) Like før helgen inviterte Zuckerberg sine 30 millioner Facebook-følgere til å bli med sin splitter nye bokklubb. Og ifølge time.com kan det bli verdens største. Målet er å lese én bok annenhver uke i et år. Disse skal lære ham mer om ulike kulturer, historie, trosoppfatninger og teknologi.

Bakgrunnen for bokklubben er over 50.000 utfordringer Facebook-følgerne hans har gitt ham den siste tiden. Og leseutfordringer var det flere av.

- Jeg finner det å lese bøker veldig intellektuelt tilfredsstillende. Det gir meg muligheten til fullt ut å utforske et tema og fordype meg mer i det enn hva dagens medier tillater, skriver han i et Facebook-innlegg.

Les også at Mark Zuckerberg investerte i droneselskap

Ble utsolgt Bokklubben er selvfølgelig å finne på Facebook som en egen side hvor Zuckerberg kommer til å legge ut boktitlene han leser. Han oppfordrer også deltakerne å foreslå andre bøker som bør leses.

- Årets første bok er «The End of Power» av Moisés Naím. Jeg ser frem til å lese den og utforske den mer i detalj, skriver han videre.

Siden fredag har over 200.000 likt Zuckerbergs bokklubb. Interessen førte også til at boken ble utsolgt på Amazon, for senere å være tilgjengelig igjen, ifølge Redcode.net. Den er også for øyeblikket på Amazons bestselgerliste.

Les også hvor mange millioner Facebook-gründeren tjener hver dag

Større innflytelse enn en bokanmelder Rektor ved Høyskolen Campus Kristiania, Trond Blindheim, er ikke overrasket over effekten Mark Zuckerberg har hatt på bokleserne. Han mener sosiale medier er en kjempekanal å anbefale for eksempel bøker.

- Vi skiller mellom kommersiellle kilder, personlige kilder og nøytrale kilder. Og all forskning viser at det er de personlige kildene som har størst effekt. Ingenting er i nærheten, sier Blindheim til Dagbladet.

Ifølge ham er kjente personers innflytelse på publikum stor ved at de får mye oppmerksomhet, har stor troverdighet, og på den måten påvirker folks preferanser og valg.

- Mark Zuckerberg er en slik person. Han har en enorm tilhørerskare som gjør ham velegnet til å spre budskap om bøker videre, sier Blindheim, og legger til:

- En anbefaling fra ham er langt mer virkningsfull enn om den kom fra en forlagskonsulent eller bokanmelder. Slik er det med alle produkter.

Filmen om Mark Zuckerbergs Facebook-eventyr «The Social Network» fikk fire Golden Globe statuetter i 2011. Men Zuckerberg innrømmet i fjor at han syntes deler av filmen var sårende.

IKKE OVERRASKET: Rektor ved Høyskolen Campus Kristiania, Trond Blindheim. Foto: Markedshøyskolen
IKKE OVERRASKET: Rektor ved Høyskolen Campus Kristiania, Trond Blindheim. Foto: Markedshøyskolen Vis mer