Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokserie for kultelskere

Vi lever i tider der grensene mellom overground og underground, mellom særinteresse og mainstream er høyst flytende. Det som er kult i dag, er folkeeie i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny bokserie på engelsk, Pocket Essential, forsøker åpenbart med sitt valg av emner å danne en målestokk. Bøkene er særdeles billige, kortfattede, ikke illustrerte og instruktive. De omhandler omtrent uten unntak trender og enkeltfenomener innen film og litteratur som har felles den særegne kombinasjonen av masseappell og spesiell interesse som preger mye av det som går under betegnelsen kultfenomener.

  • Éi bok handler for eksempel om konspirasjonsteorier, ei annen om den litterære sciencefictionbølgen som kalles cyberpunk, ei tredje om skuespilleren Steve McQueen.

Du finner bøker om alt fra Woody Allen til Jackie Chan, fra spagettiwesterner til brødrene Coen. En kvalitetsbevisst serie som foruten en kyndig og entusiastisk gjennomgang inneholder nyttige referanser til litteratur, film, magasiner og nettsteder.

  • Et eksempel på at forfatterne av disse bøkene våger å gå utenfor allfarvei, er boka «Noir Fiction - Dark Highways» av Paul Duncan, som behandler den understrømmen av vårt århundres litteratur som utforsker menneskenes mørke sider og deres ofte like svarte omgivelser.

Duncan fører sjangeren tilbake til Dostojevskij, og man skvetter til når han flere ganger henviser til nordmannen Geir Kjetsaas biografi over dikteren og noterer seg at «Kjetsaa har gjort all den beinharde researchen, aldri tatt noe for gitt og gitt oss det jeg mener er det mest nøyaktige portrettet av Dostojevskij som fins».

  • Også Joseph Conrad og Albert Camus er med når Duncan vurderer litteraturhistorien i noirsjangerens dunkle lys - og lite påaktede mestere som briten Gerald Kersh og amerikaneren Shane Stevens.
Dessuten Boris Vian, den franske lyrikeren, jazzmusikeren, dandyen og ingeniøren som skrev romanen «Dagenes skum», og som her hjemme er best kjent for den pasifistiske protestsangen «Herr president».

  • Under pseudonymet Vernon Sullivan skrev Vian i 1946 boka «J'irai cracher sur vos tombes» (Jeg spytter på gravene deres), ei bok så nattsvart nihilistisk og seksuelt dristig at den ble forbudt i Frankrike.
Vian skrev boka på ti dager og førte seg selv opp som oversetter. Boka ble en enorm salgssuksess før den ble forbudt. Vian ble tiltalt for obskønitet og bøtelagt.

Nå kan du bedømme boka selv, for den er ute i en fersk utgave på engelsk, «I spit on your graves» (Canongate Crime Classics), nok et eksempel på at historien tar igjen den som venter lenge nok.

Hele Norges coronakart