Bokskatten åpnet

Du går i bokhandelen for å bla i bøkene. Nå kan du spare bussbilletten.

Forfatterne frykter framtida når verdens største nettbokhandel nå er blitt søkbar. Men de er jo alltid litt engstelige. For oss andre åpner det seg nye muligheter.

Churchill

Hva var det han sa om å drikke gift? Et søk på Amazon gir raskt svaret:

Under en middag sa Lady Nancy Astor til sin bordkavaler: - Hvis jeg var Deres kone, ville jeg forgiftet kaffen Deres!

Hvorpå Churchill svarte: - Og hvis jeg var Deres mann, ville jeg drukket den!

Slik blir ihvertfall statsmannen gjengitt i The Book of Poisonous Quotes, som Amazon sikkert håper jeg skal kjøpe. Men jeg trengte bare denne replikken, og er fornøyd.

Akkurat dette sitatet er riktignok lett å finne også med et vanlig googlesøk. Men som en Amazon-bruker påpeker i New York Times, kan det ha sine klare fordeler å begrense søket til publiserte bøker.

Blant annet vil det redusere faren for falske opplysninger og rykter publisert av rene amatører.

Glemmeboka

Selv ser jeg for meg ett bruksområde:

Du husker å ha lest noe spennende hos en bestemt forfatter. Men siden du er på hytta, på jobben eller på reise, har du ikke boka for hånden. Dessuten kan det erfaringsmessig ta en time å finne igjen et umerket sitat på papir, ofte gir jeg opp.

Med søk i fritekst, derimot:

Robert Kaplan beskriver i sin omdiskuterte og velskrevne reiseskildring fra Balkan, som kom for ti år siden, hvordan opplysningstida som preger 'hele' Europas historie, faktisk ikke nådde store deler av Øst-Europa. Men hva sa han, og hvor står det:

Jeg husker forfatter; Kaplan og tittel; Balkan Ghosts.

Går til Search inside this book: enlightenment

Ganske riktig. Side 149 spretter opp med følgende sitat fra historikeren John Luckas:

'Transylvania...hadde sin opplysningstid...som ikke eksisterte i Russland eller Romania, Moldavia, Oltenia, Wallachia, Bessarabia, Bulgaria, Serbia, Makedonia, Albania, Thrace, Hellas eller Ukraina.'

Og tre andre treff for opplysningstida i teksten, samt to i notene til boka.

Foreløpig er bare 120.000 bøker tilgjengelige for fulltekstsøk. Det er mikroskopisk sammenliknet med hvor mange som er publisert og forekommer i bibliotekene, men allrede på høyde med en ganske velutstyrt bokhandel.

Og det er ingen grunn til å tro at det stopper her.

NYTTIG: Studenter kan bruke det nye søkeverktøyet til å finne akkurat de seks sidene de trenger i fagboka. Forleggerne gambler på at det likvel er best om bøkene deres blir sett på nett.