Bokskred i lufta

GARDERMOEN (Dagbladet): Nå får du selskap av Søren Kierkegaard og Knut Hamsun på flyet: SAS har trykket opp hele 360 000 litteraturklassikere, som deles ut gratis til de flyreisende.

Dresskledde herrer slapper av med aviser, vin og wienerbrød i gull-loungen på Gardermoen. Nå trenger de ikke lenger bekymre seg over hva de skal svare når Dagens Næringsliv lurer på hva de har på nattbordet: De kan ta med seg nordiske litteraturklassikere hjem fra flyet - helt gratis.

Bare første klasse

SAS planlegger nå å dele ut bøkene til alle fullprisreisende på langdistanserutene.

Men foreløpig er det bare de fornemste kundene som nyter godt av flyselskapets store kultursatsing: Den skandinaviske klassikerserien «Scandinavian Words». Den er nå komplett med 18 bind, som hver er trykt i et opplag på 20 000 eksemplarer.

Selv om bøkene er små i format, er dette en kjempeavtale i den norske forlagsverdenen. Det er forlaget Geelmuyden.Kiese som står bak ideen om å spre skandinaviske litteraturklassikere ut i verden.

Bøkene foreligger på originalspråk og med engelsk oversettelse.

Populære

Unni Dørum i «Scandinavian lounge» på Gardermoen bekrefter at bøkene allerede er blitt svært populære.

- Siden folk leser så mye aviser, er dette et kjærkomment alternativ. Mange har ventet på at nye bøker i serien skal dukke opp. Og folk som har dårlig samvittighet for ikke å ha lest klassikerne, sier at dette har vært en god drahjelp til å komme i gang med lesingen. Ellers merker vi at serien er spesielt populær blant kvinner, sier Dørum. For henne betyr det ingenting om folk tar med bøker til eget bruk, eller om de brukes som gaver til venner og forbindelser.

Sindre Hovdenakk i forlaget Geelmuyden.Kiese konstaterer at serien tydelig viser de nære båndene mellom de store nordiske forfatterne.

- Selv om de 18 bøkene inneholder forskjellige sjangre, viser de mange interne referansene i serien at det moderne gjennombruddet rundt forrige århundreskifte, var en periode hvor skandinaviske kunstnere var sterkt påvirket av hverandre, sier Sindre Hovdenakk.

Munchs dagbøker

Hovdenakk er stolt over å kunne fortelle at vi blant de tre siste bøkene i serien, finner noe så kuriøst som upubliserte og hittil ukjente dagboksnotater av maleren Edvard Munch.

Hver bok er utstyrt med et forord av samtidsforfattere og -skribenter. Forfatteren Thorvald Steen, som har skrevet forordet til Munchs dagboksnotater, avslutter slik: «Jo visst kan maleren skrive.»

mariann.aalmo.fredin@dagbladet.no

GOD IDÉ: Danske Malene Aagard Olsen har ikke lagt merke til klassikerserien før, men liker ideen og ser etter sin favorittforfatter.