STORT MÅL: Som nyansatt direktør i Forleggerforeningen går Kristenn Einarsson hardt ut med målet om at alle bøker som egner seg som ebok på høstens bokliste skal være tilgjengelig både på papir og digitalt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STORT MÅL: Som nyansatt direktør i Forleggerforeningen går Kristenn Einarsson hardt ut med målet om at alle bøker som egner seg som ebok på høstens bokliste skal være tilgjengelig både på papir og digitalt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Bokskya er ikke astrofysikk

Forleggerforeningen varsler oppvask.

(Dagbladet): Han har bare hatt jobben som direktør for Forleggerforeningen i én uke, men allerede nå varsler Kristenn Einarsson en grundig gjennomgang av ebok-satsingen til norske forlag. Og han innrømmer at ikke alt er som det skal være.

- Jeg forstår frustrasjonen til leserne. Det har vært for få titler ute, og jeg forstår også at leserne opplever at teknologien har vært for dårlig. Vi må forbedre oss, sier han.

Nå vil Forleggerforeningen kartlegge hvor de største utfordringene ligger.

- Forlagene har ansvar for rettighetsspørsmål, digitalisering og prising. Nå skal vi belyse hvor vi kan bli bedre, sier Einarsson.

Les også: Bokbransjen mener eksperter overser ebøkene

- Amazon er Gud Forleggerforeningen skal legge fram sin rapport ved slutten av første kvartal. Da vil de også legge fram statistikk på prisforskjellene mellom papir- og e-bøker i henholdsvis Norge og USA.

- Guden er jo Amazon, og de første stikkprøvene på deres prisdifferanser på nyutgivelser og tilsvarende i norske nettbokhandlere tyder på at vi kan være konkurransedyktige, sier Einarsson, og skisserer sin personlige målsetning:

- Jeg vil at alle bøker som egner seg som ebok på den kommende høstens bokliste skal være tilgjengelig både på papir og digitalt, sier Einarsson.

Les også: - Ødelegger for leserne

Vil legge press For å få til det ambisiøse målet innser Einarsson at han kanskje må utøve litt press på forlagene.

- Jeg kan ikke pålegge forlagene noe som helst, men jeg kommer til å utøve et lett trykk.

- Kan du gi leserne en garanti for at hele høstens bokliste vil være tilgjengelig som ebøker?

- Ingen politikere gir slike garantier, og det vil ikke jeg gjøre heller.

Einarsson gjentar til stadighet at det er en genuin vilje blant forlagene til å forbedre sin satsing på ebøker, men innrømmer at de ikke har vært gode nok siden Bokskya ble lansert i april 2011 og fram til i dag.

- Man kan spørre seg om vi burde ventet ett år til før vi lanserte ebøkene. Men vi ser fram til jobben vi skal gjøre nå.

- Ikke astrofysikk Men det er ikke bare selve digitaliseringen som har gått for sakte. Også distribusjonsløsningen Bokskya har blitt kritisert for å være en dårlig teknologisk løsning, og i romjula gikk Anniken Huitfeldt ut i Dagbladet og sa at Bokskya er for komplisert.

- Bokskya har ambisjoner om å forbedre seg, og det er ikke astrofysikk det er snakk om, sier Einarsson.

- Kommer du til å legge press på Bokskya?

- Dette er ikke vårt ansvarsområde. Men jeg vil fremme våre synspunkter, og så er det opp til dem å finne en løsning.

- Har den kritiske ebok-debatten vært skadende for bokbransjen?

- Ja, det tror jeg. Men nå har vi muligheten til å snu om på det bakstreverske inntrykket. Slik skal vi ikke være i 2012, svarer Einarsson.