Boktrykkere klare for bok-på-bestilling

Bokbransjen gjør seg klare til å trykke bøker enkeltvis og på bestilling. Om tre år kan annenhver danske bok bli laget etter print-on-demand-prinsippet.

- Om tre år vil halvparten av alle danske bøker bli laget etter det såkalte print-on-demand-prinsippet. Bransjen har for lengst begynt å omstille seg, sier Ole Hansen i den grafiske bedriften Tekst og Tryk i Vedbæk på Sjælland til København-avisen Politiken.

Print-on-demand innebærer at bøker ikke trykkes i større opplag, men enkeltvis eller i et lite antall ettersom bestillingene melder seg. På den måten slipper forlag og bokhandlere å brenne inne med store, usolgte - og til dels uselgelige - bokstabler.

Det er naturligvis datateknikken som gjør det hele mulig: Et bokmanus kan lagres elektronisk, forsynes med de nødvendige grafiske koder og gjemmes til bestillingene melder seg. Så er det nærmest bokstavelig talt bare å trykke på en knapp, og ut kommer boka.

Med print-on-demand-teknikken kan Tekst og Tryk tilby bøker med en leveringstid på høyst tre døgn.

Ole Hansen i Tekst og Tryk tror den nye teknikken trolig blir et større framskritt for forlagene enn for leserne. I forlaget sliter man i dag med å beregne hvor store opplagene bør være, for at hvert enkelt eksemplar ikke skal bli for dyrt, men uten at man risikerer å bli sittende med for stort restopplag. Det slipper man med print-on-demand, spår han.

(NTB)

EXIT BOKHANDEL? Når bøker trykkes på bestilling kan bokhandlene gå en dyster skjebne i møte.