Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bokvåren er fortsatt bokhøstens fattige fetter

Satsing på påskekrim med tre ess og en joker.

NY BOK I VÅR: Jorun Thørring - norsk krimforfatter.  Foto:  Studio Vest
NY BOK I VÅR: Jorun Thørring - norsk krimforfatter. Foto: Studio Vest Vis mer

Se lista over noen av vårens mest spennende bøker her.

Mange fortviler over bokhøsten, både forleggere, redaktører, forfattere, journalister og boklesere. Omsetningen av bøker i Norge er fortettet til tida rett før jul. Da gjelder det å være på banen.

Allerede i midten av august begynner en veritabel flom av bøker å strømme ut fra forlagene, og det roer seg ikke før midt i desember.

Bokvåren derimot er ikke regnet for å være noen gunstig tid å komme ut for norske forfattere, i hvert fall ikke dersom de er ukjente og uten et innlysende bestselgerpotensial. På den andre siden: Slike bøker drukner i flommen om høsten også. Derfor er det kanskje ikke så helt ugunstig for fremadstormende talenter som Mikkel Bugge, Ingvild Rishøi og Mette Karlsvik å komme med bøker i en tid da det er relativt god plass på avisenes litteratursider.

De kommer dermed ikke i skyggen av veteraner som Terje Dragseth, som kommer med sin andre novellesamling, Lars Amund Vaage, som vender tilbake med dikt, og Norges uoffisielle Nobelpris-kandidat, Jon Fosse, som avslutter sin Andvake-trilogi.

Likevel preges vårlista som vanlig av to typer litteratur: Oversatte romaner og påskekrim. Jeg vet ikke om nordmenn egentlig leser mer krim i påsken enn ellers. Men dette er uansett en myte forlagene dyrker. Tre antatte bestselgere — uansett sesong — holder liv i bokvinteren; Jo Nesbøs «Sønnen», Tom Egelands «Den trettende disippel» og Karin Fossums «Helvetesilden». I tillegg kommer både Jørgen Brekke og Bjørn Olav Nordahl med nye thrillere.

Jokeren i påskekortstokken kan likevel bli Jorun Thørring, som kommer med sin femte krim, «Mørketid». Hennes romaner om Aslak Eira er i ferd med å bli film med Nils Gaup som regissør og Stig Henrik Hoff i hovedrollen.

Ellers kommer mye spennende utenlandsk krim, fra Jens Lapidus til Peter Temple. Pluss den sterke tyskeren Ferdinand von Schirach, med romanen «Tabu», en forfatter Knut Olav Åmås burde lese før han gjentar sitt forsøk på å gjør krim til en klart avgrenset sjanger.

Og apropos Åmås' utspill, hvorfor blir ikke Dusteforbundets Fredrik Stabel nyutgitt i jubileumsåret? Spørsmålet går til Cappelen Damm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media