Bokvenn i ny drakt

BOKSOMMER: Er dette sommeren da du skal ta med deg verdens beste roman på sommerferie? Vi snakker selvsagt om Miguel de Cervantes Saadvedras roman «Den skarpsindige lavadelsmann Don Quijote av la Mancha» (1605-1615), som for fire år siden fikk denne hederen av en internasjonal jury. Du trenger trolig en sommer på denne boka, som i en aktuell billigutgave av Arne Worrens oversettelse fra 2002 strekker seg over 802 sider med liten skrift.

HVIS DU FØLER deg kallet av dikteren fra La Mancha, kan du trygt gå til anskaffelse av den flunkende nye utgaven av Bokvennen, magasinet som nå er inne i sin attende årgang. Bladet ble startet av Jan M. Claussen som har holdt det gående gjennom 68 utgaver. Bladet har vært mangfoldig - og har først og fremst behandlet den klassiske litteraturen. Slik sett har samarbeidet vært utmerket med forlaget Bokvennen, der Jan M. Claussens sønn, forfatteren Morten Claussen har forsynt det norske markedet med uvurderlige tilskudd av oversatt litteratur.

NÅ ER DET vaktskifte. For ei tid siden overtok Gunnar Totland og Elisabeth Skjervum Hole Bokvennen Forlag, og med nr. 1 2006 har de også satt seg i redaktørstolen til bladet Bokvennen. I det første nummeret har Gisle Selnes skrevet en appetittvekkende artikkel om fenomenet Don Quijote, dette fabelaktige og mangfoldige verket som lever i spennet mellom illusjon og virkelighet, kunst og liv, komikk og tragedie - en roman som i alt sitt språklige mangfold er en enestående merkestein i litteraturhistorien, ei bok som ifølge Selsnes kaster lys også over forfatterskapene til Sterne, Flaubert, Nabokov, Calvino - og Kjartan Fløgstad.

EN FORNYELSE i design kan ellers spores i det nye Bokvennen, et delikat og sobert grafisk uttrykk. Dette er i tråd med den kreative fornyelsen redaktørene også har tilført designen på utgivelsene til forlaget Bokvennen. Mesteparten av magasinet handler om Ibsen. Spennende vinklinger også her, pluss en del velredigert småstoff. Og målsettingen? Å lage et blad der «kjellermennesker og andre kan dykke ned i litterære kuriosa og eksistensielle dyp som lar seg favne av mer eller mindre sære genrer». Lykke til!