«Bølgen» blir Norges Oscar-kandidat

Ble offentliggjort i dag.

(Dagbladet): Storfilmen «Bølgen», regissert av Roar Uthaug, blir Norges Oscar-kandidat.

Nyheten ble offentliggjort på Filmens hus av den norske Oscar-komiteens leder Sindre Guldvog.

Om Oscar-akademiet blir overbevist, kan filmen bli nominert i kategorien «ikke-engelskspråklige film».

- Den beste kandidaten Filmene det sto om var «Å vende tilbake», «De nærmeste», og altså «Bølgen». Juryen var enstemmig.

- «Bølgen» er Norges første katastrofefilm, og som sjangerfilm med et velskrevet manus, god regi og store skuespillerprestasjoner har vi i komitéen tro på at den skal gjøre seg bemerket i Oscar-løpet, sier Sindre Guldvog i en pressemelding.

«Roar Uthaugs film «Bølgen» framstår i Oscar-sammenheng som et spennende og originalt valg. Etter Oscar-komiteens mening har filmen om flodbølgekatastrofen som rammer Geiranger sterke filmatiske kvaliteter, et imponerende skuespillergalleri og et norsk særpreg som gjør den til noe langt mer enn den sjangerfilmen den også er. Filmen har et overbevisende visuelt uttrykk og et overbevisende indre og ytre drama. Kombinert med manus og Roar Uthaugs solide regigrep, er Oscarkomiteen sikre i sitt valg om at «Bølgen» er den beste kandidaten», heter det i juryens begrunnelse.

Norsk katastrofefilm Katastorefilmen, med blant andre Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Oftebro og Fridtjov Såheim i noen av rollene, ble sett av rekordmange i åpningshelga, med 135 000 besøkende.

- Det er utrolig stas å bli valgt ut som Oscar-kandidat. Det at filmen har blitt sett av så mange på kino viser at den forener både kvalitet og kvantitet, sier skuespiller Ane Dahl Torp til Dagbladet.

Til nå har den blitt sett av 186 540 mennesker.

«Bølgen» er noe så sjeldent som en norsk katastrofefilm.

Handlingen spiller på noe som kan skje: At fjellpartiet Åkeneset, kalt «Dødsfjellet» på folkemunne, raser sammen i Geirangerfjorden. Åkernesremna utvider nemlig seg med flere centimeter i året, og er under konstant overvåkning.

- Kvalmt Lokalsamfunnet har uttrykt sin forargelse for filmprosjektet.

- Det er helt kvalmt. Folk som bor her sier kanskje at de ikke er redde for raset, siden fjellet er så godt overvåket. Men det er ingen som kjøper hus i Hellesylt lenger. I sentrum, nede i vannkanten, ligger bare skolen, aldersheimen og næringslivet. Alle nye hus bygges minst hundre meter over havoverflaten, har Elin Stokke Hanken fra Hellesylt tidligere sagt til Dagbladet.