Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske Roar Uthaug regisserer Hollywood-film med Alicia Wikander

«Bølgen»-regissøren får snakke norsk under sin Hollywood-debut: - Sirkelen er sluttet

Norske Roar Uthaug overbeviste publikum både i inn- og utlandet med filmen «Bølgen». Nå er han hentet til Hollywood for å lage blockbuster med Oscar-vinnende Alicia Wikander i hovedrollen. 

HEADHUNTET TIL HOLLYWOOD: Regissør Roar Uthaug ble hentet til Hollywood etter sin suksess med filmen «Bølgen».
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HEADHUNTET TIL HOLLYWOOD: Regissør Roar Uthaug ble hentet til Hollywood etter sin suksess med filmen «Bølgen». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Man har mer ressurser, men det er også mer politikk og diplomati, og flere som mener ting. Det er som en større bedrift, mens man i Norge er tettere knytta sammen, som en liten gründerfamilie, sier regissør Roar Uthaug til Dagbladet på telefon fra Cape Town.

Mannen bak filmer som «Fritt Vilt» i 2006 og fjorårets «Bølgen» ble headhuntet til Hollywood for å lage den nye «Tomb Raider»-filmen. Tidligere i år tok han med seg familien til USA, deretter England og Sør-Afrika, for å lage neste film basert på «Tomb Raider»-spillene.

Nå forteller regissøren villig om møtet med Hollywood på telefon fra Cape Town. Arbeidet er ikke er så ulikt det i Norge, bortsett fra at teamet han nå har er ti ganger så stort som det som lagde «Bølgen», og at han jobber mer.

- Det er ikke så mange timer i døgnet jeg ikke jobber. Når jeg er ferdig på settet i Sør-Afrika, våkner de i LA, og så er det å sette seg ned og sende mail, sier han.

HOVEDROLLE: Svenske Alicia Vikander skal spille Lara Croft i den nye filmen. Her er hun sammen med kjæresten Michael Fassbender som nylig var i Norge for å spille Harry Hole i den første Hollywood-filmen basert på Jo Nesbøs univers. Foto: NTB Scanpix / PA Images / Sipa USA
HOVEDROLLE: Svenske Alicia Vikander skal spille Lara Croft i den nye filmen. Her er hun sammen med kjæresten Michael Fassbender som nylig var i Norge for å spille Harry Hole i den første Hollywood-filmen basert på Jo Nesbøs univers. Foto: NTB Scanpix / PA Images / Sipa USA Vis mer

Suksess med Bølgen

Den internasjonale muligheten kom etter at «Bølgen», Norges første katastrofefilmen, ble en seersuksess her til lands, og deretter fikk god mottakelse i USA.

«Godt spilt og velsignet med et forfriskende humanistisk fokus, er «Bølgen» en katastrofefilm som gjør usedvanlig smart bruk av katastrofefilmklisjeer», lyder oppsummeringen av filmen på filmnettstedet Rotten Tomatoes.

Også filmbransjen har latt seg overbevise.

- Det er veldig gøy! Agentene mine i LA hadde noen bransjevisninger av «Bølgen» for circa et år siden, og så spurte en dame fra MGM om jeg var interessert i å pitche min regivisjon på den kommende «Tomb Raider»-filmen, forteller Uthaug.

- Jeg fikk nok jobben fordi min visjon sammenfaller med det de har sett for seg, pluss engasjement og entusiasme, sier han entusiastisk på telefon fra Cape Town der han for tida jobber med å finne slående natur som kan matche kulissene som mange lot seg imponere av i «Bølgen».

Han tror at flere nordmenn for tida gjør det gjevt i amerikansk filmbransje fordi de har et litt annet blikk.

- Min visjon er å gi en mer naturalistisk tilnærming til en Hollywood-sjanger, slik at det føles som om ting skjer på ordentlig, og ikke bare på film. Jeg tror også nordmenn har et annet forhold til filmkarakterene. Jeg vil få Lara Croft litt ned på jorda. Hun slår seg og får vondt som alle andre, sier han.

Alicia Vikander

Roar Uthaug har foreløpig snakket lite om storfilmen som har fått premieredato 16. mars 2018. Han holder også kortene tett til brystet overfor Dagbladet.

Men han åpner opp om forholdet til hovedrollen, det svenske stjerneskuddet Alicia Vikander. Vikander har de siste åra gjort brakkarriere i Hollywood, og vant blant annet en Oscar for sin rolle i filmen «The Danish Girl». Nå skal hun spille Lara Croft, «Tomb Raider»-heltinnen som ga Angelina Jolie sitt virkelige gjennombrudd da hun spilte den britiske arkeologen i 2001.

- Det er utrolig gøy å få jobbe med henne. Jeg har vært stor fan av arbeidet hennes, og hun tar med seg akkurat det vi er ute etter. Hun er kul og tøff, samtidig som hun har emosjonelle sider og skaper en troverdig karakter, sier Uthaug.

Snakker norsk og svensk

Vikander har også skrytt av den nye «Tomb Raider»-filmen, og rost den som en av få filmer med scener der to kvinner snakker sammen om noe annet enn menn, ifølge Filter film og tv.

- Jeg har vært i 18 filmer og aldri fått spille mot en annen kvinne. Den nye filmen omhandler faktisk medmenneskelige forhold og fortellinger, sa Alicia Vikander nylig til The Times.

Filmingen har ennå ikke begynt, men samarbeidet med Vikander er allerede godt i gang, forteller Roar Uthaug til Dagbladet.

- Ja, vi utveksler ideer. Det er godt å ha henne med på laget, hun er veldig engasjert og smart. Og så kan vi prate norsk og svensk sammen. Det er en fordel.

Spilte «Tomb Raider»-spillet

Uthaug har lenge drømt om å jobbe i Hollywood, og synes det er ekstra gøy at hans Hollywood-debut blir fra «Tomb Raider»-universet.

- Ja, jeg spilte spillet mye da jeg bodde i kollektiv i Rælingen. Jeg har ikke drømt om å lage en «Tomb Raider»-film, men da jeg fikk tilbudet, følte jeg at alt falt på plass. Jeg startet regikarrieren med å lage en Imsdal-reklame med en dame som løp gjennom en ørken, litt som Lara Croft. Så nå føler jeg nesten at sirkelen er sluttet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!