Bølger av hjemlengsel

Kirsti Sparboe og NRK fikk norske redere til å fortvile med sangen «Hjem», ikke minst da den kom på kortbølgen. Norske sjøfolk over hele verden mønstret av på grunn av hjemlengsel.

Det var derimot flere som fikk lyst til å mønstre under nostalgitimen i ærverdige Store studio på Marienlyst i går kveld. For her var både Sjømannskoret, Marinemusikken, Willy Andresens sekstett, Kirsti Sparboe, Nora Brockstedt _ og mange andre kortbølge-gjengangere på plass. Styrmann var den pensjonerte NRK-kjempen Erik Bye _ som hadde Kong Harald som æresgjest ved sin side.

Ikke noe er overlatt til tilfeldighetene når NRK Utenlandssendingen har 50-årsjubileum.

- Ærefullt

- Rederne skrev oppgitt og fortalte at jeg måtte slutte å synge «Hjem langt mot nord» på Kortbølgen, forteller Kirsti Sparboe. Hun har hørt mange fortelle lengselsfulle historier om hvordan det var å høre den sentimentale slageren fra 1965 på den andre siden av jorda.
- Det er jo ærefullt å ha skapt slike følelser at sjøfolk mønstrer av. Du kan jo ikke oppnå noe mer, humrer Nora Brockstedt, en annen av de som har sørget for at nordmenn i utlendighet er blitt rammet av akutt hjemlengsel.

- Viktig jobb

- This is Norway. Dette er Norge.
Det har Einar Lie sagt utallige ganger siden han begynte i Utenlandssendingen i 1963. Den velkjente radiostemmen åpnet også jubileumssendingen i går kveld med den velkjente strofen.
- Det å formidle det som skjer rundtom i Norge til de mange nordmenn som til enhver tid befinner seg utenlands er en viktig jobb, sier Einar Lie (62) til Dagbladet.
Etter sendingen i går feiret han sin mangeårige arbeidsplass sammen med kolleger og spesielt inviterte gjester, deriblant Kong Harald.

- Som gamle dager

- Utenlandssendingen har betydd mye, særlig da vi hadde mange sjøfolk ute i verden. Selv hørte jeg mye på sendingen da jeg studerte i England, fortalte Kong Harald, som har fått mange henvendelser etter å ha medvirket i sendingene, ikke minst med sine nyttårshilsener.
Kongen fikk også høre sin hilsen som han sendte til det norske folk fra Boston-senderen i 1953.
- «Far, mor, bestefar og vi barna gleder oss til å komme hjem. Gledelig jul til alle sammen», sa den lyse guttestemmen til daværende Prins Harald fra Statene.
- Jeg tror kongen ble litt rørt av å høre opptaket. Det så i hvert fall sånn ut, sier Erik Bye, som sto bak sendinga som minnet ham om gamle dager. Det var liksom den samme stemninga i studio, syntes han.
- Utenlandssendingen har en sterk stilling _ og jeg tror den trengs mer enn noensinne, sier Erik Bye, som foruten Kong Harald også hadde besøk av båtkaptein Vidar Jensen, misjonæren Åsa Brekke _ og som tok inn Utenlandssendingens faste lytter, Kirby Barry fra New Zealand, under sendinga.
2801 tegn/57 linjer lagret

MØNSTRET AV: Kirsti Sparboe (t.h.) og Nora Brockstedt fikk unge sjøfolk til å mønstre av med sine låter om hjemlengsel på kortbølgen. I går sang de låtene på nytt under Utenlandssendingens 50-årsjubileum.