Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bølger av hjemlengsel

Kirsti Sparboe og NRK fikk norske redere til å fortvile med sangen «Hjem», ikke minst da den kom på kortbølgen. Norske sjøfolk over hele verden mønstret av på grunn av hjemlengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var derimot flere som fikk lyst til å mønstre under nostalgitimen i ærverdige Store studio på Marienlyst i går kveld. For her var både Sjømannskoret, Marinemusikken, Willy Andresens sekstett, Kirsti Sparboe, Nora Brockstedt _ og mange andre kortbølge-gjengangere på plass. Styrmann var den pensjonerte NRK-kjempen Erik Bye _ som hadde Kong Harald som æresgjest ved sin side.

Ikke noe er overlatt til tilfeldighetene når NRK Utenlandssendingen har 50-årsjubileum.

- Ærefullt

- Rederne skrev oppgitt og fortalte at jeg måtte slutte å synge «Hjem langt mot nord» på Kortbølgen, forteller Kirsti Sparboe. Hun har hørt mange fortelle lengselsfulle historier om hvordan det var å høre den sentimentale slageren fra 1965 på den andre siden av jorda.
- Det er jo ærefullt å ha skapt slike følelser at sjøfolk mønstrer av. Du kan jo ikke oppnå noe mer, humrer Nora Brockstedt, en annen av de som har sørget for at nordmenn i utlendighet er blitt rammet av akutt hjemlengsel.

- Viktig jobb

- This is Norway. Dette er Norge.
Det har Einar Lie sagt utallige ganger siden han begynte i Utenlandssendingen i 1963. Den velkjente radiostemmen åpnet også jubileumssendingen i går kveld med den velkjente strofen.
- Det å formidle det som skjer rundtom i Norge til de mange nordmenn som til enhver tid befinner seg utenlands er en viktig jobb, sier Einar Lie (62) til Dagbladet.
Etter sendingen i går feiret han sin mangeårige arbeidsplass sammen med kolleger og spesielt inviterte gjester, deriblant Kong Harald.

- Som gamle dager

- Utenlandssendingen har betydd mye, særlig da vi hadde mange sjøfolk ute i verden. Selv hørte jeg mye på sendingen da jeg studerte i England, fortalte Kong Harald, som har fått mange henvendelser etter å ha medvirket i sendingene, ikke minst med sine nyttårshilsener.
Kongen fikk også høre sin hilsen som han sendte til det norske folk fra Boston-senderen i 1953.
- «Far, mor, bestefar og vi barna gleder oss til å komme hjem. Gledelig jul til alle sammen», sa den lyse guttestemmen til daværende Prins Harald fra Statene.
- Jeg tror kongen ble litt rørt av å høre opptaket. Det så i hvert fall sånn ut, sier Erik Bye, som sto bak sendinga som minnet ham om gamle dager. Det var liksom den samme stemninga i studio, syntes han.
- Utenlandssendingen har en sterk stilling _ og jeg tror den trengs mer enn noensinne, sier Erik Bye, som foruten Kong Harald også hadde besøk av båtkaptein Vidar Jensen, misjonæren Åsa Brekke _ og som tok inn Utenlandssendingens faste lytter, Kirby Barry fra New Zealand, under sendinga.
2801 tegn/57 linjer lagret

MØNSTRET AV: Kirsti Sparboe (t.h.) og Nora Brockstedt fikk unge sjøfolk til å mønstre av med sine låter om hjemlengsel på kortbølgen. I går sang de låtene på nytt under Utenlandssendingens 50-årsjubileum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!