Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Boligjakten»- meglerne gir deg de viktigste boligtipsene

Ekspertene mener mange kjøper feil bolig.

EKSPERTRÅD:  Eiendomsmeglerne Hans Christian Espenes, Karianne Amlie og Thomas Klovland hjelper boligjegere med å finne boligdrømmen i ny sesong av «Boligjakten» på TV3. Dagbladet har snakket med ekspertene. Foto: TV3
EKSPERTRÅD: Eiendomsmeglerne Hans Christian Espenes, Karianne Amlie og Thomas Klovland hjelper boligjegere med å finne boligdrømmen i ny sesong av «Boligjakten» på TV3. Dagbladet har snakket med ekspertene. Foto: TV3 Vis mer

(Dagbladet): - Mange anvender tiden feil når de skal kjøpe bolig. Boligdrømmen er ofte mye dyrere enn pengeboken- og de bruker for mye krutt ved å gå på feil type visninger, forteller Hans Christian Espenes.

Sammen med Karianne Amlie og Thomas Klovland er han for tiden er aktuell i den nye sesongen av «Boligjakten» på TV3.

«Boligjakten» er programmet der noen av Norges fremste eiendomsmeglere hjelper folk igjennom budrunder for at de skal få kjøpt drømmeboligen.

Med det krevende boligmarkedet vi har i Norge er det viktig å være bevisst på hva som gjelder for å få kapret drømmeboligen, til en akseptabel pris, mener de.

Tenk langsiktig Karianne Amlie har i årevis jobbet som eiendomsmegler i Oslo.

- Det er viktig at man gjør seg kjent i det markedet man skal kjøpe, og legger budstrategi deretter. Noen blir så lei av å tape budrunder at de til slutt mister litt hodet og kanskje ender opp å kjøpe noe som ikke kanskje passer helt, sier hun til Dagbladet.

Hun mener at det først og fremst er viktig å tenke langsiktig og se etter en bolig man vil bo i over tid for å unngå for mye flytting, som ofte kan være kostbart.

Går på feil visninger Espenes har vært med på «Boligjakten» i alle fire sesongene. Han har gjennom sin karriere fått et klart inntrykk av at folk legger lista høyere enn hva lommeboka kan takle, og drar på feil type visninger.

- Jeg leste i avisen om en som hadde tapt 100 budrunder og var misfornøyd med markedet. Problemet er heller at alle kan ikke bo i ny leilighet, med lekker standard og deilig veranda midt i byen, uttaler han.

Sett deg en grense og vær bestemt Mange som leter etter bolig blir lett utålmodige og tar for raske beslutninger når de kjøper en bolig, det mener Klovland som jobber som megler i Oslo.

- I kjøpeprosessen er folk ofte dårlig på å holde seg til den grensen de har satt på hva de er villig til å betale, og ender med å strekke seg for langt i slutten av budrunden. Mange kjøper da en dyrere bolig enn de egentlig hadde tenkt, og sitter igjen med en mindre god følelese, sier han.

Invester i god megler når du skal selge Både Amlie og Klovland kommer med en viktig påminnelse til alle som skal selge bolig: Den selger seg ikke selv. Mange tar seg for dårlig tid til å gjøre boligen klar før salg.

Klovland mener at mange gjør en feil med at de velger den første og beste megleren, uten å undersøke hva andre meglere har å tilby. Dette mener han kan utgjøre stor forskjell i salgsprosessen.

Han legger til at det, i samråd med megler, er helt vesentlig å bestemme seg for hvordan det skal se ut i boligen før fotografen kommer for å ta bilder.

Både Espenes, Amlie og Klovland slår fast at valg av megler er et viktig håndverk når man skal selge boligen sin.

- En megler kan ses på som en investering fremfor en kostnad. Derfor mener jeg at folk noen ganger tenker for mye på kostnaden til megleren, sier hun.

Enkle grep øker prisen Man trenger ikke foreta store grep for at boligen skal gi et bedre førsteinntrykk på visningen.

- De enkleste grepene man kan gjøre er å kjøpe en malingskost, en liter maling og rett og slett male veggene. Det er en oppgradering man enkelt kan gjøre selv over en helg, og det hever førsteinntrykket på boligen betraktelig.

Også investering av nytt gulv, kjøkken og endring av planløsningen i boligen er med på å heve prisen, mener ekspertene.

- Det enkleste er å bygge om for eksempel en 2-roms til en 3-roms ved å flytte kjøkkenet inn på stua og lage soverom der kjøkkenet er, hvis planløsningen tilsier at det er greit. Det er fort en halv million i forskjell mellom en 2-roms og en 3-roms, sier Amlie.