Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Boligmarkedets svakeste

Oslo Røde Kors møter ofte mødre som ikke vet hvor de og barna deres skal sove når leiekontrakten går ut.

TØFT MARKED: Kombinasjonen utenlandsk navn, barn og dårlig økonomi er ingen vinner på leiemarkedet, skriver forfatterne. Foto: Nina Hansen
TØFT MARKED: Kombinasjonen utenlandsk navn, barn og dårlig økonomi er ingen vinner på leiemarkedet, skriver forfatterne. Foto: Nina Hansen Vis mer

For deler av Oslos befolkning er det å kjøpe egen bolig bare en fjern drøm. De sliter med andre mer prekære utfordringer. Oslo Røde Kors møter ofte mødre som ikke vet hvor de og barna deres skal sove når leiekontrakten går ut. Dette er mødre med innvandrerbakgrunn som ofte er alene med små barn.

Deres situasjon er et vesentlig element vi føler mangler i den pågående debatten om boligmarkedet. Til nå har fokuset vært på at det blir stadig vanskeligere for unge å kjøpe egen bolig og det snakkes mye om penger. Men det handler om mer enn det. Til tross for fagre løfter fra politikerne, møter vi fortsatt mødre som har blitt fortalt av NAV at de kan ta med sine små barn på hospits. Hospits er altså det eneste det offentlige støtteapparatet tilbyr dem i en desperat situasjon.

Stine Christiansen
Stine Christiansen Vis mer

Mange årsaker kan ligge bak boligproblemene til disse familiene. Gruppen er mangfoldig og hver eneste sak er spesiell. Samtidig ser vi en del fellestrekk. En første utfordring er tilgang til arbeidsmarkedet og stabil inntekt. Mange kvinner med innvandrerbakgrunn sliter med å komme seg i jobb, ofte til tross for både relevant kompetanse og erfaring. Uten tilgang til arbeidsmarkedet mangler de inntekt og penger til depositum.

En annen utfordring er diskriminering. Kombinasjonen utenlandsk navn, barn og dårlig økonomi er ingen vinner på leiemarkedet. Det er vanskelig å si hva som er utslagsgivende, men det er tydelig at disse familiene blir forbigått i et stadig tøffere leiemarked. Mange av kvinnene vi jobber med kan fortelle om endeløse runder på visning. De prøver og prøver, men får sjeldent sjansen til å vise at de kan være gode leietakere.

Elisabeth Dahl Hansen.
Elisabeth Dahl Hansen. Vis mer

En tredje utfordring er manglende kjennskap til norske lover og regler. Flere av deltakerne ved våre aktiviteter har blitt lurt til å sette inn depositumspenger på huseierens konto. Når familien skal flytte ut dukker det gjerne opp mangler ved leiligheten, som huseieren hevder er påført av leietaker. I en sårbar situasjon, på desperat jakt etter et nytt sted å bo, er det ikke alltid like enkelt å ta opp denne kampen.

Hovedstaden vår er mangfoldig og den skal romme alle som trenger en bolig. Kvinnene vi har omtalt her er bare én av mange grupper som er lite synlige i dagens boligdebatt. For dem handler det om retten til et godt liv. For barna deres handler det om retten til en trygg oppvekst.

En lengre versjon er lagt ut i dag på Oslo Røde kors' sider

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media