DEBATT

Debatt: Eie eller leie bolig?

Boligpolitikk for gode liv

Formålet med boligpolitikk skal ikke være å vri pengeplasseringer til bygningsmasse, men å gi folk mulighet til et godt liv.

LØNNSOMT: Vi betaler selvsagt mer for boligen når det betyr langt mindre skatt enn på andre sammenliknbare investeringer, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjon: Shutterstock / NTB Scanpix
LØNNSOMT: Vi betaler selvsagt mer for boligen når det betyr langt mindre skatt enn på andre sammenliknbare investeringer, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjon: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er enighet om at vi har et problem med unge som ikke kommer inn på boligmarkedet og at vi investerer for lite i næring. Likevel vil ingen gjøre det som skal til – ta bort de ekstreme særfordelene ved å eie bolig.

Å eie egen bolig gir frihet, trygghet og stabilitet som opplagt er viktige verdier. I tillegg vet vi at om du eier boligen din tar du bedre vare på den, og vi vil gjerne at folk skal vedlikeholde landet, herunder boliger. For å oppnå disse gode formålene har vi etablert eierlinjen, et politisk rammeverk for å få folk til å eie framfor å leie.

Innholdet i eierlinjen har variert, men alltid hatt elementer som gjør at du og jeg vil eie. 75 prosent redusert formuesverdi på primærbolig og fritak fra skatt på gevinst av bolig er de tydeligste eksemplene i dag. Det gir ingen mening fagøkonomisk, men politisk er tanken at dette får flere til å kjøpe bolig. Det gjør vi også til gagns, og vi betaler selvsagt mer for boligen når det betyr langt mindre skatt enn på andre sammenliknbare investeringer.

La oss si du har ti millioner kroner du kan investere i egen bolig eller næring (aksjer). Om vi legger til grunn at begge investeringene har samme risiko og sju prosent forventet avkastning, vil man etter ett år sitte igjen med 700.000 kroner i gevinst etter skatt om du gikk fullt inn i bolig, og 500.000 kroner om du gikk for aksjer. Det er ca. 30 prosent høyere gevinst ved boliginvestering enn aksjeinvestering, utelukkende grunnet skattefordeler ved bolig. Forskjellen blir enda større dersom man lånefinansierer investeringen. Ikke rart vi heller putter penger i bolig enn i næring! (Legger til grunn 0,4 prosent skjermingsfradrag, ugift individ, 1,48m bunnfradrag på formuesskatt, 24 prosent gevinstbeskatning, primærbolig).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer