Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Boliger og gjenbruk

Boligpolitikk i et grønt skifte

Gjenbruksbølgen åpnet øynene våre for potensialet i brukte klær og møbler. Så hva med økt bevissthet om potensialet i brukte boliger? Vi trenger en politikk som oppmuntrer til grønne investeringer i eksisterende bygg.

BÆREKRAFT: Spørsmålet er om vi ser det framtidsrettede bærekraftspotensialet i eksisterende boliger, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BÆREKRAFT: Spørsmålet er om vi ser det framtidsrettede bærekraftspotensialet i eksisterende boliger, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Vi trenger flere nye boliger, særlig i pressområdene der prisene er blitt for høye for mange førstegangsetablerere. Men de fleste bor, og vil fortsatt bo, i boliger som er bygget for flere tiår siden. På hvilken måte kan vi løfte de eksisterende boligene til å bli en bidragsyter i det grønne skiftet?

Regjeringen har tatt et lite, men likevel svært viktig grep. De har plassert ansvaret for å koordinere regjeringens arbeid med FNs bærekraftsmål hos «boligministeren», kommunal- og moderniseringsminister Nicolai Astrup.

En tredjedel av oss bor i blokker og rekkehus organisert som borettslag eller sameier som vi i norsk tradisjon heldigvis eier selv. Her sørger beboerne for nødvendig vedlikehold slik at bostandard og boligverdier vedlikeholdes.

Men skal rehabiliteringen også bidra til utslippsreduksjoner må byggene gjøres langt mer energieffektive.

Boligselskapene har i sin egenart og historie, et bærekraftig fortrinn. Spørsmålet er om vi ser det framtidsrettede bærekraftspotensialet i eksisterende boliger? Fra et miljøperspektiv betyr det mer enn fornuftig etterisolering. For eksempel lokal energi­produksjon basert på solceller, og bedre utbygde systemer for lading av elbiler. Mens etterinnstallering av heis vil gjøre gamle blokker mer tilgjengelige for eldrebølgen.

Boligeierne er opptatt av å holde blokkene i god stand, men ikke nødvendigvis like opptatt av større investeringer som først og fremst gir samfunnsnytte med lang tidshorisont. Samtidig har disse boligene et potensial for store samfunnsmessige effekter som reduserte klimautslipp, mindre energiforbruk og mer aldersvennlige boliger. Men det forutsetter en gjennomgang av virkemidlene til Enova og Husbanken, og også skatteregler og lovverk.

Det er bra at statsråden med ansvaret for kommuner, forvaltning, plan og bolig skal koordinere regjeringens bærekraftsarbeid. For vi trenger en mer offensiv politikk for å utløse potensialet i eksisterende boliger. Vi trenger en gjenbrukspolitikk også for boliger!

Hele Norges coronakart