Boligskatt er nødvendig

LEDER

Boligskatt er nødvendig

Boligpolitikken forlenger den økonomiske krisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nedgangen i norsk økonomi fortsetter. Ifølge de siste anslagene fra Nav vil over 95 000 være arbeidsledige ved utgangen av året.

Hittil har ledigheten vært nært knyttet til nedgangen i oljeindustrien og tilgrensende næringer, men nå sprer det seg til resten av økonomien.

Norges Bank spår ytterligere vekst i arbeidsledigheten, også i 2017. Forbrukerne ser med rette mørkt på framtida til norsk økonomi.

I en slik situasjon er det behov for handling. Men grunnet feige politikere, som i en årrekke har unnlatt å gjøre noe med subsidiene av boligeierne, er Norges Bank forhindret fra å tråkke på gassen.

Den høye ledigheten skyldes altså ikke bare at den sittende regjeringa har brukt opp det meste av det finanspolitiske handlingsrommet på skattelettelser.

Den skyldes i større grad at regjering på regjering har unnlatt å ta tak i den største svakheten ved det norske skattesystemet, den manglende skattlegginga av eiendom. Og i regjeringens forslag til ny skattereform, er det gjort lite for å fikse feilen. Det gjør framtidige nedturer verre enn de trenger å være.

Finansminister Siv Jensen er klar på at det ikke er finanspolitikken som skal hjelpe Norge ut av krisa vi befinner oss i. Det er selvfølgelig en sannhet med modifikasjoner. Regjeringen har allerede tappet oljefondet for å finansiere skattelettelsen og holde hjulene i gang.

Det er likevel gode grunner til at regjeringa ikke pumper betydelig mer penger inn i økonomien. Det kan i verste fall virke medsyklisk, vanskeliggjøre omstillinga og styrke krona. Den svake krona er den fremste årsaken til at vi har greid oss såpass bra, siden oljeprisen datt i bakken.

Nei, det er pengepolitikken og styringsrenta som er det primære virkemidlet for å styrke kjøpekraften og øke investeringene i vanskelige tider.

Men i motsetning til andre land som har satt renta til null, holder Norges Bank igjen. Den primære grunnen til det, er at vi subsidierer boliglån og ikke skattlegger bolig tilstrekkelig.

Da blir det sentralbankens jobb å sørge for at rentebeslutningen ikke driver opp boliginvesteringene enda mer.

Det får store konsekvenser for opphentingen i økonomien. I sentralbankens egne prognoser ville de, ved å sette ned renten raskt til null og videre til -0,5, kunne tette produksjonsgapet innen 2019.

Med rentebanen de nå legger til grunn, vil ikke produksjonsgapet tettes i løpet av prognoseperioden. Det betyr at ressurser vil forbli ubrukte og folk vil forbli arbeidsløse. Det er kostnaden ved norsk boligpolitikk. Det bør velgerne merke seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer