Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Boligpolitikk

Boligskatt og flukt fra Ap

Økt boligskatt på allerede dyrt betalte og høyt beskattede boliger går ut over vanlige lønnsmottakere.

RAMMER BYENE: Når Arbeiderpartiet går inn for å øke skatten på egen bolig, rammer det ikke minst folk i byene, der boligprisene i utgangspunktet er høye og stiger raskt, skriver innsenderen. Her byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
RAMMER BYENE: Når Arbeiderpartiet går inn for å øke skatten på egen bolig, rammer det ikke minst folk i byene, der boligprisene i utgangspunktet er høye og stiger raskt, skriver innsenderen. Her byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Kjøp av bolig er den største investeringen folk gjør i Norge. Tre av fire, eller vel 70 prosent av norske husholdninger skaffer seg egen bolig. I tillegg gjør oppgradering og vedlikehold merkbare innhogg i folks økonomi.

Når Arbeiderpartiet går inn for å øke skatten på egen bolig, rammer det ikke minst folk i byene, der boligprisene i utgangspunktet er høye og stiger raskt. I verste fall kan høy boligskatt presse folk, for eksempel de som blir enslige og får dårligere betalingsevne, ut av boligene sine.

Boligeierne opprettholder og vedlikeholder mye av boligmassen i Norge. Økt skatt på bolig rammer vel 70 prosent av befolkningen midt i hjerterota, i den langsiktige satsingen mange familier gjør på å få egen bolig, og dermed økt trygghet, frihet og bedret levestandard.

Boligformuen i landet er jevnere fordelt blant folk enn annen formue. Det å eie egen bolig er med på å redusere de ulikhetene som skapes av annen formue, påpeker sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS (september 2019).

Arbeiderpartiet har bidratt til jevn vekst og fordeling i landet. Men økt boligskatt på allerede dyrt betalte og høyt beskattede boliger, går ut over vanlige lønnsmottakere. Det gjelder ikke minst i byene, der inngangen til boligmarkedet blir stadig trangere.

Skatte- og avgiftspolitikken legger alt store byrder på boligeierne. Samtidig er investeringen i egen bolig for mange en livsinnsats. Tar man fruktene av den innsatsen fra folk flest, kommer også motreaksjonen og flukten - for nok er nok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media