KOMMENTARER

Bolivia uten Evo

Med opptøyer i gatene, sju drepte hittil, og helt uten legitime politiske ledere etter militær inngripen lever bolivianerne i frykt og uvisse, skriver Einar Hagvaag.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter nesten fjorten års styre er det rart å tenke seg Bolivia uten Evo Morales som president. Den første presidenten fra Bolivias urfolk i historien etter europeernes erobring har satt et sterkt preg på landet. Fram til 1980-tallet satte Bolivia verdensrekord i antall militære statskupp og fortsatte med forvirrende skifter av presidenter og politikk, inntil Evo Morales ble valgt i desember 2005 og ga bolivianerne en til da ukjent ro og fred i hverdagen. Det fattige landet har under ham opplevd jamn økonomisk vekst, han har halvert fattigdommen og han har temmet den tidligere ofte vanvittige inflasjonen. Det har vokst fram en middelklasse blant urfolkene, og urfolkene har fått en verdighet og sjøltillit som de ikke har hatt etter Inka-rikets fall.

Evo Morales ble et ikon for urfolkene i hele Latin-Amerika.

Nå er Evo Morales og visepresident Álvaro García Linero i Mexico, hvor de har fått politisk asyl. Mexicos president, Andrés Manuel López Obrador, sendte et militært fly for å hente dem og fikk dem til Mexico etter en masse diplomatiske vansker med flere regjeringer i Sør-Amerika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer