Bollywood-flopp

Noman Mubashir har forsøkt å skrive en Bollywood-roman. Resultatet er dessverre verken spenstig eller underholdende.

FLOPP: Dagbladets anmelder spør om forlagene senker lista for forfattere som er kjente fra før, som Noman Mubashir. Foto: Mette Møller.
FLOPP: Dagbladets anmelder spør om forlagene senker lista for forfattere som er kjente fra før, som Noman Mubashir. Foto: Mette Møller. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||BOK: Bollywoodfilmer kjennetegnes av store doser hjerte/smerte, sødmefylt sang og fargesprakende dansenumre.

NRK-profil Noman Mubashirs debutroman «Oslostaner» — beskrevet på omslaget som «en Bollywood-roman» — inneholder også voldsomme følelser, svulstige replikker og actionfylte scener. Tross alle disse ingrediensene er romanen likevel blottet for farge og musikalitet.

Nattas konger «Jeg var fanget i Vestens dekadanse og surfet på materialismens syndige bølger». Uttalelsen kommer fra norskpakistanske Momi. Han og bestekompisen Rumi lever et bekymringsfritt liv. De eier hovedstadens hotteste utested, Casual & Curry, bor i plettfrie designleiligheter og lar visakortet gå varmt.

Momi beskriver seg som en «muslim light»: Her er Prada-skjorter og Rolex-klokker viktigere enn bønnetepper og Koranen. Men når Rumi forelsker seg i vakre, überprektige og sterkt religiøse Rubina, fører det dem rett i armene på den fundamentalistiske bevegelsen «Muslim by Nature», og vennskapet deres settes på prøve.

Utmattende «Oslostaner» bringer tankene til Gautam Malkanis roman «Londonstaner» fra 2006. Men der Malkani hadde både språksans og en interessant historie å fortelle, mangler Mubashir begge deler. Det bærer av gårde i et forrykende tempo, med så mye sjelekval og tårer, sammenlikninger og adjektiver, klisjeer og blødmer, at jeg sitter igjen fullstendig utslitt ved endt lesning:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer