Bolsjoj-stjerne mistenkt for svovelsyreangrep på egen ballettsjef

Nettet snører seg sammen rundt ballettdanser Pavel Dmitritsjenko, som har tilstått angrep.

ALVORLIG SVOVELSYREANGREP:  Stjernedanser ved Bolsjojballetten i Moskva, Pavel Dmitritsjenko, er mistenkt for svovelsyreangrep på kompaniets artistiske direktør og tidligere ballettdanser, Sergej Filin (42). Foto: Misja Japaridze / AP Photo og Bolsjojballetten / NTB Scanpix
ALVORLIG SVOVELSYREANGREP: Stjernedanser ved Bolsjojballetten i Moskva, Pavel Dmitritsjenko, er mistenkt for svovelsyreangrep på kompaniets artistiske direktør og tidligere ballettdanser, Sergej Filin (42). Foto: Misja Japaridze / AP Photo og Bolsjojballetten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En stjernedanser ved Bolsjojballetten i Moskva er mistenkt for svovelsyreangrep etter at kompaniets artistiske direktør og tidligere ballettdanser, Sergej Filin (42), ble angrepet med den etsende væsken i januar.

Ifølge The New York Times mener etterforskerne at en mannlig danser ved det verdensberømte dansekompaniet, Pavel Dmitritsjenko, leide inn to menn for å utføre syreangrepet.

De to medmistenkte er Andrej Lipatov, som kjørte fluktbilen, og Jurij Zarutskij, som er mistenkt for å fysisk ha kastet syren.

Kranglet om lønn I dag tidlig kunngjorde en talsmann for den russiske innenriksdepartementet at alle tre mistenkte hadde tilstått forbrytelsen.

- Derfor kan vi slå fast at saken er oppklart, sa talsmannen ifølge nyhetsbyrået Interfax.

- De tre har nå alle undertegnet skriftlige tilståelser. Den nødvendige etterforskningen fortsetter for å bringe på det rene alle omstendigheter rundt forbrytelsen, het det i kunngjøringen som ble sendt ut i Moskva.

Pavel Dmitritsjenko fikk hovedrollen i Prokofjevs oppsetning «Ivan den grusomme» av Filin i fjor høst, og angrepet kom overraskende på en rekke personer knyttet til balletten.

KJÆRESTER:  Svovelsyreangrep-mistenkt Pavel Dmitritsjenko er sammen med kollega og ballerina Anzhelina Vorontsova. Foto: AP Photo / Bolsjojballetten / NTB Scanpix
KJÆRESTER: Svovelsyreangrep-mistenkt Pavel Dmitritsjenko er sammen med kollega og ballerina Anzhelina Vorontsova. Foto: AP Photo / Bolsjojballetten / NTB Scanpix Vis mer

Han regnes som solist på nest øverste nivå i Bolsjoj, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dmitritsjenko har imidlertid tidligere uttalt at han ikke fornøyd med lønna og flere av Filins avgjørelser, og sagt at ikke engang «utenlandske arbeidere ville ha jobbet på en byggeplass for samme lønn».

Sikker på fiendskap Seint på kvelden 17. januar i år, da den artistiske direktøren Filin tastet inn koden for å komme inn i sin leilighet, hørte han en manns stemme rope på ham.

Deretter kastet den maskerte mannen ei krukke svovelsyre i ansiktet hans, ifølge politiet.

KLAGET PÅ LØNNA:  Stjernedanser  Pavel Dmitritsjenko skal ifølge kilder på kompaniet ha vært i åpen konflikt om lønn med den svovelsyrerammede Sergej Filin. Foto:   Aleksandr Zemljanitsjenko / AP Photo / NTB Scanpix
KLAGET PÅ LØNNA: Stjernedanser Pavel Dmitritsjenko skal ifølge kilder på kompaniet ha vært i åpen konflikt om lønn med den svovelsyrerammede Sergej Filin. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Syrekastingen skapte stor oppstandelse i Moskva, etter at Filin uttalte at han var sikker på at angrepet var utført av en bitter kollega. Han mente at angrepet var planlagt av en gruppe personer som siklet på administrative jobber ved teateret.

Sjøl får han behandling på en privatklinikk i Tyskland etter at han pådro seg alvorlige brannskader i ansiktet og i øynene. Filin har gjennomgått en rekke operasjoner for å forhåpentligvis få tilbake så mye funksjonalitet i øynene som mulig.

Ifølge Filin ble etterforskerne så fascinert av ballettmiljøet i forbindelse med etterforskningen, at de til og med spurte ham om billetter til forestillinger.

Ateletisk og teatralsk Ballettdanseren Dmitritsjenkos navn har ikke blitt nevnt offentlig når det tidligere har blitt spekulert på hvem av danserne som har motiv for å utføre et slik angrep.

I forrige måned navnga politiet toppdanseren Nikolaj Tsiskaridze, som en av personene de avhørte i forbindelse med etterforskningen. Han skal ha blitt avhørt som vitne, ikke som mistenkt eller siktet.

Dmitritsjenkos er kjent som en svært atletisk og teatralsk danser. Han skal ha et romantisk forhold til en av ballerinaene i kompaniet, Anzhelina Vorontsova. Hennes tilhengere har lenge anklaget Filin for gi henne rollen som har bremset hennes karriere.

Risikerer fengsel Talsperson for Bolsjojballetten, Katerina Novikova, mener dagens kunngjøring fra innenriksdepartementet er viktig, og kan være med til å så snart som mulig legge bak seg et mørkt kapittel.

- Det er viktig for framtida, slik at alle forstår at de ikke kan oppføre seg slik, de må vite at de kommer til å straffes, sier hun.

VERDENSBERØMT KOMPANI:  Bolsjojballetten er et av verdens mest anerkjente teatre. Foto: Elizabeth Shockman / Reuters / NTB Scanpix
VERDENSBERØMT KOMPANI: Bolsjojballetten er et av verdens mest anerkjente teatre. Foto: Elizabeth Shockman / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det er viktig for teateret og det er viktig for hele verden, sier hun videre.

Alle de tre mistenkte risikerer nå to til åtte års fengsel for alvorlig legemsbeskadigelse.

ANGREPET:  Bolsjojballettens artistiske direktør, Sergej Filin, ble angrepet med svovelsyre i januar i år. Foto: AFP Photo / RIA-Novosti / NTB Scanpix
ANGREPET: Bolsjojballettens artistiske direktør, Sergej Filin, ble angrepet med svovelsyre i januar i år. Foto: AFP Photo / RIA-Novosti / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer