«Bolt» er genitalieløs moro

Se de første fire minuttene av Disney-filmen.

(Dagbladet.no): «Bolt», Disneys nye animasjonsfilm, har ikke norsk kinopremiere før i februar 2009, men allerede nå kan du se de første fire minuttene av filmen her på Dagbladet.no.

Hovedhunden Bolt spiller superhelt i en populær tv-serie. Han lever i troen på at de eksepsjonelle evnene han besitter i fiksjonsverdenen er ekte, men når han havner i New York ved en feiltakelse, må han innse de harde fakta.

Sammen med hunnkatten Mr. Mittens og en overvektig hamster ved navn Rhino - som for sikkerhets skyld er fanget inni en plastball - legger Bolt ut på den lange veien hjem til Hollywood, der han håper å finne tilbake til motspilleren Penny.

John Travolta gir stemme til Bolt og Susie Essman («Curb Your Enthusiasm») er Mittens, mens tenåringsidolet Miley Cyrus ikke befinner seg så langt unna virkeligheten som tv-seriens andre stjerne Penny.

Ifølge Disney gir «Bolt» en helt ny tredimensjonal opplevelse. Til filmnyhetssiden ComingSoon forteller studioet at de for anledningen fant opp et helt nytt dataprogram som kunne skape tredimensjonale omgivelser omtrent som ved penselstrøk.

Ambisiøst nok er estetikken inspirert av Edward Hoppers malerier og filmfotografen Vilmos Zsigmonds arbeid, spesielt i Robert Altmans «McCabe & Mrs. Miller» fra 1971. 

Enkelte kritiske røster uttrykker en viss skuffelse over at Bolt ikke ser ut som en schäfer (som han skal være ifølge synopsis), at han ikke har genitalier, og at menneskene - som i nesten alle CGI-animerte filmer - ser rare ut.

Men skal man dømme etter de første minuttene og traileren, ser både fiksjonen inni fiksjonen og resten av filmen ut til å være heseblesende moro for barn i alle aldre. I det minste mens man venter på Pixars «Up», en moderne gjenfortelling av den klassiske historien om Don Quixote, regissert av Pete Docter («Monsters, Inc») og Bob Peterson (manusforfatter, «Finding Nemo»), som kommer neste sommer.

«Bolt» er genitalieløs moro

Flere filmer vi gleder oss til!