Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

USA

Bolten som kan nagle Trump

Tidligere medarbeider John Bolton har skrevet ei bok som nagler Donald Trump til Kinas leder Xi Jinping, Trumps egentlige hovedutfordrer i valgkampen i høst, skriver Morten Strand.

HVA I ALL VERDEN?: John Bolton betrakter sin tidligere sjef med et forbløffet blikk. Fra mai 2019. Foto AFP / NTB Scanpix
HVA I ALL VERDEN?: John Bolton betrakter sin tidligere sjef med et forbløffet blikk. Fra mai 2019. Foto AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Det har vært en spesielt nedslående helg for USAs 45. president. Lørdag ble det klart at en føderal dommer ikke ville stanse boka til den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton, slik Det hvite hus krevde. Og da Donald Trump natt til søndag skulle reise kjerringa etter en nedslående uke, ble han og hans valgkampanje lurt trill rundt av tenåringer. Trump ble slått på hjemmebane, på sosiale medier, på ungdommens stadig mer populære kanal, TikTok. Verden går altså likevel framover.

Onsdag kommer boka til Bolton ut. Den kan bli bolten som spikrer igjen kista til Trump som president. Grunnen er at boka kan ta fra Trump hans viktigste valgkampsak. I mangel av andre saker vil Trump etter alt å dømme prøve å gjøre Kina til sin hovedmotstander i høstens valgkamp. Han vil klistre ansvaret for spredningen av coronaviruset i USA på Kina, for ingen ting er så samlende som en ytre fiende. Trump har lenge kalt viruset for «det kinesiske viruset», og toppet retorikken da han natt til søndag kalte viruset «Kung Flu». Så, hvorfor Kina?

Trumps egen utilstrekkelighet i taklingen av viruset er åpenbar. Først mente han det var noe som ville blåse bort «som ved et mirakel» i løpet av noen uker i mars. Så sa han at han tok en malariamedisin mot viruset som både WHO og amerikanske helsemyndigheter sier ikke hjelper, men som tvert imot kan være farlig, for blant annet hjertepasienter. Og etter rundt 122 000 døde - hver fjerne i verden - skryter han hemningsløst av egen suksess, samtidig som han i helga kalte sammen til massemønstringen av tilhengere i Tulsa i Oklahoma, til tross for advarsler om at det kunne føre til ny spredning av viruset. Derfor Kina. Den perfekte fiende, som for Trumps tilhengere kan renvaske presidenten ved å være syndebukk for en veldokumentert forfeilet strategi i pestens tid.

Hadde det ikke vært for den utenrikspolitiske hauken John Bolton, som toppet sin lange karriere i Washington med å bli det fremste akademiske alibiet for Donald Trumps «America First» politikk. Men som den tredje i rekka av Trumps nasjonale sikkerhetsrådgivere fikk også Bolton sparken for et år siden. Og som den første av Trumps virkelige insidere avslører Bolton kunnskapsløsheten, dumskapen og kaoset i Trump-administrasjonen.

Her avsløres det at Trump trodde at Finland var en del av Russland, og at han ikke visste at Storbritannia var en atomvåpenmakt. Her avsløres det at Trump sa til den kinesiske presidenten Xi Jinping at å internere en million muslimer - ti prosent av Kinas muslimer - var «nøyaktig det riktige å gjøre». Og at Han ba om hjelp til å bli gjenvalgt ved å trygle om kinesisk import av blant annet soyabønner fra stater i Midtvesten, som er nøkkelstater som Trump må vinne i valget i november. Dessuten så smigret Trump Xi med å si at han var den viktigste lederen i Kinas historie.

Av dette er det smiskingen og ræv-sleikingen av Xi Jinping som er det politisk viktigste. For hvordan kan Trump gjøre Kina til sin hovedfiende i valgkampen etter at det er avslørt at han slikket Xis rumpe privat? Og hvordan kan han knytte den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden til ettergivenhet overfor Kina når han selv har opptrådt som han har? Her har Trump et stort kommunikasjonsproblem.

Men det er langt fra det eneste problemet Trump har. Denne helga skulle Trump for alvor startet valgkampen med massemøtet Tulsa. Massemøter med hengivne tilhengere, og utskjelling av motstandere, var Trumps viktigste våpen i valgkampen for fire år siden. Men i Tulsa startet det ikke bra. Til tross for corona-faren bygget Trump på forhånd opp store forventninger med å si at en million tilhengere ville komme. Det var basert på tilbakemeldinger på sosiale medier.

Men i virkeligheten kom det nesten ingen. Store massemønstringer og taler planlagt utenfor arenaen som tok 19 000 mennesker ble avlyst fordi det ikke kom folk. Og fra inne på arenaen meldte blant annet CNN at det bare var 10 000 tilskuere. Og forskjellen på 1 000 000 og 10 000 er mer enn to nuller. Det er 990 000 mennesker. Det meste tyder på at Trump ble lurt av unge Trump-motstandere på det sosiale mediet TikTok, som bestilte billetter til arrangementet, men aldri hadde til hensikt å komme.

Trump fikk altså denne helga juling på sin egen hjemmebane, på sosiale medier. Og han fikk juling på bortebane, av sin tidligere medarbeider Bolton. Som på grunn av Kina kan bli bolten som spikrer igjen Trumps politiske kiste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!