Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bom en bil

Vi kjører mer og mer bil. Pris er åpenbart ingen hindring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MELDING TIKKER

inn: Vi nordmenn kjører mer bil enn myndighetene på forhånd hadde regnet ut at vi skulle. I fjor kastet tre prosent flere enn beregnet seg inn i ny eller gammel doning for å komme fra A til Å, melder Statens vegvesen. Tallene forteller også at dette ikke var noe enkeltårstilfelle. De siste ti åra har vi brukt bilen stadig hyppigere.

Sinnssvake priser er tydeligvis ikke avskrekkende for alle i oljenasjonen. Det firhjulte statussymbolet er selvsagt nødvendige for svært mange, spesielt de som ikke bor sentralt. Likevel. Det er også noe avhengighetsskapende med bil. Som det er med sigaretter. Med bilnøkkelen i hånda er det vanskeligere å gå.

FOR FÅ TIÅR

siden var sigarett og bilkjøring en sikker vinner. Det tok mange år før vi skjønte at bilkvalmen med tilhørende spyseanser ikke hadde bare med bil eller vei å gjøre.

Så overtok kombinasjonen telefon og røyk. Det var på den tida «alle» hadde fasttelefon med eget bord og askebeger. Nå er vi i tidsalderen da telefon og bil er blitt en symbiose. Moderne mennesker kjører og snakker tilsynelatende med seg selv samtidig. En måling av hvor mye mer vi snakker i telefon, kan ikke gi annet svar enn «mye mer». Da trengs bilen.

SYKKEL OG TELEFON

er svært komplisert, mer presist livsfarlig. Evig frykt for å havne i trikkeskinner eller bli meiet ned av en bilist som ikke har lært å bruke blinklys, setter en stopper for samtalene. Ja, fraværet av sykkelstier setter nesten en stopper for sykling i det hele tatt, selv om stadig flere tar sjansen og tar tohjulingen til arbeid. Sykkel istedenfor bil må jo veie opp for noen av skadene folk påfører seg sjøl gjennom andre laster?

DU TRÅKKER

til venner hvis du ikke har bil. Man tar sykkelen sammen med ungene til fotballtrening, speider, ballett eller hva det nå måtte være. Tidsklemma spiller selvsagt en rolle, men det samme gjør sofaklemma. Den som tvinger oss ned i horisontal posisjon bare kroppen gir et vink. Spesielt faretruende er dette nå når mørketida nærmer seg. Da er det greit å ha en bil til å gjøre unna saker og ting med. Bil sparer tid, og tida kan brukes i sofaen foran tv-en seinere på kvelden. Når alskens keramikkurs, svømming, storhandel på kjøpesenter og en kjapp tur innom videosjappa er unnagjort.

BIL ER DYRT,

og mange prioriterer ikke denne kostnaden. Da kan flere løsninger anbefales for prosjekter der trikk, buss eller sykkel ikke gjør nytten: drosje, leiebil, spleisebil. Alternativet er selvsagt å bomme. Av familie, venner, kolleger med firmabil eller naboer. Mulighetene er mange. Bare gjenytelsene er gode nok. Vin, barnevakt, vedhogging - alt er rimeligere enn å eie sjøl.

Men det er jo fint at noen gjør det.