Bomber deg med mystikk

May Grethe Lerum har solgt 2,5 millioner eksemplarer av romanserien «Livet døtre». Nå er hun tilbake med første bok i en ny serie - «Solgudens krukke». Vår anmelder mener at Lerum har skrevet en mer følelsesladet og fortettet roman enn godt er.

«Slavinnens arv» er første bind i en serie på det som skal bli 21 bøker, en for hvert århundre etter Kristi fødsel. Den røde tråden er solgudens krukke, en magisk gjenstand.

I denne boka, fra tida rundt år 0, dukker krukka opp hos Miriam, Jesu mor - som er en biperson her, før den foreløpig ender hos Rebecca. Rebecca er den unge datteren til en rik jødisk kjøpmann og en frigitt egyptisk slavinne. Hun lever et ubekymret liv i hjembyen Betlehem, bare forstyrret av egen slumrende ungpikeerotikk. Men idyllen brytes raskt.

Staffasje

Søsterens bryllup blir en skandale som ender i fordervelse for hele familien. Dette skjer mens presset fra romerne øker. Jakten på Messias er nådeløs og blodig. Rebecca drives på flukt, tilbake til morens hjemland Egypt.

Dette er altså i korte trekk handlingen i romanen. Og faktisk er det ikke så svært mye mer handling å finne. Det som skal bære boka, er en intens stemning, et høyt følelsestempo og hovedpersonenes indre konflikter. De ytre konfliktene blir for staffasje å regne. Så selv om perioden blir troverdig skildret, tar den ikke stor plass i fortellingen.

Rå lyst

Det gjør derimot Rebeccas vekst og forandring i sammenbruddets tid, skildret i sterke farger og med høy temperatur. Hun befinner seg nær det mytiske, en arv fra moren, samtidig som farens «rette lære» hviler over henne. Som seg hør og bør møter hun også kjærligheten, eller heller begjæret - erotikken, den rå lysten. Men den er heller ukomplisert, mer som krydder å regne.

Denne boka er rar. En liten bombe av farger, følelser og mytologi, tett i tett. For tett for meg, men kanskje ikke for Lerums store leserskare?

POCKETDRONNING: "Slavinnens arv" er May Grethe Lerums første bok i den nye serien. Men hjemme i skrivestua er hun allerede i ferd med å skrive bind nummer ti i serien.