Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bomber er ingen løsning

- Jeg trengte ikke lang betenkningstid da jeg ble spurt om å synge på Youngstorget, sier Anne Grete Preus. Hun reagerer på servile norske politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sto hun på scenen i Lillestrøm, tirsdag spiller hun under den store bombestansmarkeringen på Youngstorget. Alltid samfunnsengasjerte Anne Grete er klar i sin tale om bombingen:

- Da USA startet bombingen, opplevde jeg umiddelbart at det ikke var noen løsning. Å bombe Afghanistan, og dermed hevne seg på et helt land for å få fatt i en mann som gjemmer seg inne i et fjell, er en panikkreaksjon som jeg ikke har tro på i det hele tatt. Bombingen blir bare en del av en voldsspiral. Og jeg synes tiltakene i det de kaller «War against terrorism» fullstendig mangler forståelse for hvorfor terroristene har den støtten de har i visse deler av verden.

- Hva sikter du til?

- Jeg er enig med dem som har påpekt at terrorister og despoter alltid vil finnes. Det vil alltid dukke opp en Hitler, en bin Laden, en Idi Amin. Det er en del av det menneskelige at noen er gærne og får syke ideer. Dette må vi verge oss mot. Men jeg savner erkjennelsen av at bare en mer rettferdig verden kan bli en tryggere verden. Det ligger en grunnleggende urettferdighet til grunn for fattigdommen i sør og en stor del av den arabisk/muslimske verden.

- Som blant annet gir seg utslag i form av terrorisme?

- Folk i disse områdene gis følelsen av å være annenrangs borgere. Skal vi komme terrorismen til livs, må vi gjøre noe med det. Min opposisjon mot USA bygger på at ikke bare går bombingen ut over sivile og ødelegger infrastrukturer i et helt land, men uttalelsene fra amerikansk hold mangler også fullstendig innsikt i hvorfor situasjonen har oppstått. Jeg synes kanskje denne krigen er mer meningsløs enn noen annen, det er mye vanskeligere å ta stilling nå enn det var under Kosovo-konflikten.

- Hva mener du om de norske politikernes holdning?

- Det virker så overflatisk når de snakker om «snill» bombing. Det går ikke an å si som kulturministeren at hun er for bomber, men ikke klasebomber. Og jeg synes utenriksministeren virker døv for protestene, både i befolkningen og i de partiene som han regjerer sammen med. Norske politikere viser servilitet når de svelger den grove og uforsonlige de-som-ikke-er-med-oss-er-mot-oss-politikken. Den er i seg selv en fundamentalistisk måte å forholde seg til verden på, sier Anne Grete Preus.

PROTESTERER: Anne Grete Preus tar kraftig avstand fra bombingen og norske politikeres servilitet overfor den uforsonlige amerikanske holdningen.Foto: HENNING LILLEGÅRD
Hele Norges coronakart