I BOMBEREGN: Det er et brudd på krigens folkerett å angripe Røde Kors og Røde Halvmåne.
I BOMBEREGN: Det er et brudd på krigens folkerett å angripe Røde Kors og Røde Halvmåne.Vis mer

Hovedleder: Syria

Bomber mot nødhjelp

Fremmede makter kjemper om noe mye større enn Syria, i Syria, men det er syrerne som blør.

Meninger

Dessverre, men ikke veldig overraskende: Våpenhvilen i Syria holdt i nesten sju dager før president Bashar al-Assad og hans regjering erklærte den for å være over. Regimet anklager USA for å ikke holde sine medspillere blant opprørsgruppene mot Assad i tømme; disse gruppene har gjentatte ganger brutt våpenhvilen, ifølge regjeringshæren. I helga gjennomførte USA, Storbritannia, Australia og Danmark et angrep fra lufta mot Deir ez-Zour hvor minst 62 regjeringssoldater ble drept. Det utløste raseri fra Syria og Russland, og russerne ba om et møte i Sikkerhetsrådet i FN. Det kan se ut som feilbombing, og angrepet er nå under gransking.

Les også: USA tror russiske fly bombet nødhjelpen i Syria

Mandag ettermiddag var kampene i full gang igjen mange steder i landet. Noen timer seinere rammet bomber rundt 20 vogntog med nødhjelp til 78 000 mennesker i et område som holdes av opprørere nær Aleppo. Bilene og nødhjelpen kom fra FN og Syrias Røde Halvmåne og var tydelig merket og alle parter i krigen hadde fått varsel om ruta bilene skulle kjøre. Minst 12 personer ble drept og 18 biler ødelagt. De ble rammet da de losset mat. Angrepet ble utført av russiske eller syriske krigsfly. USA gir Russland skylda enten flyene var russiske eller syriske, fordi russerne er ansvarlige for å holde Assads styrker i ørene. Russland har lovt å granske hendelsen.

Hvis dette var et overlagt angrep på hjelpeforsyningene utgjør det en krigsforbrytelse, heter det fra FNs leder for nødhjelp.

Både FN og Røde Kors innstiller nå alle hjelpesendinger inn i Syria. Dette skjer idet det var et håp om å nå de 18 enklavene med sivile som er avstengt av krigshandlingene, hvorav 15 er omringet av regjeringsstyrkene, ifølge FN. Man hadde omsider et håp om å kunne hjelpe de antatt 250 000 menneskene som oppholder seg i opprørernes område øst i storbyen Aleppo.

I går skulle man gjøre et nytt forsøk på å redde våpenhvilen. Men med så mange krigførende parter er det ytterst vanskelig, og det skal lite til før kampene blusser opp. Dette er fortvilende både for de hjelpeløse syriske krigsofrene og for de som vil hjelpe dem. FN er maktesløs, sies det. Men poenget er: Det blir verken våpenhvile eller fred i Syria før de krigførende partene går med på å la våpnene tie. Fremmede makter kjemper om noe mye større enn Syria, i Syria, men det er syrerne som blør.