Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bomber på bestilling

Ingen kan komme og si at terroren som nå rammer Egypt kommer uventet. Og nok en gang ser militante islamister ut til å styrke seg.

VOLDEN ØKER:  Slik så det ut ved et treningssenter for politifolk i Kairo etter at ei bombe hadde eksplodert sist lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix
VOLDEN ØKER: Slik så det ut ved et treningssenter for politifolk i Kairo etter at ei bombe hadde eksplodert sist lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR MANGE både i Egypt og i en rekke andre land var det noe trist over lørdagens treårsmarkering av starten på opprøret mot Egypts president Hosni Mubarak. Diktatoren gjennom 30 år ble styrtet 18 dager seinere, men lørdag markerte titusener av egyptere Mubaraks fall ved å hylle en ny general, Abdul Fattah al-Sisi. Stedet for hovedmarkeringen var det samme som for tre år siden: Tahrir-plassen i Kairo. Om lag 50 mennesker skal ha blitt drept lørdag, seks av dem i fire bombeeksplosjoner.
«Al-Sisi som president» sto det på bannere, mens mange ropte at de elsket generalen som styrtet Egypts folkevalgte president Mohamed Mursi i fjor sommer. Mange av dem som nå hyller al-Sisi, var de samme som ville ha Mubarak-diktaturet fjernet i 2011. Nå er landet på vei mot noe som kan ende opp som et nytt diktatur.

AL-SISI omtales allerede som Egypts nye Farao, i likhet med flere av hans forgjengere. Han er forsvarssjef, leder for Egypts øverste militære råd, SCAF, og forsvarsminister. Hundrevis av mennesker, trolig enda flere, er drept og tusener arrestert siden Mursi ble styrtet. Presse- og ytringsfriheten blir innskrenket, nye lover forbyr det som i andre land regnes som legitim opposisjon, og landets dommere sender folk i fengsel for den minste politiske «forbrytelse». Militærdomstoler brukes hyppig. Det er innført sterke restriksjoner mot å demonstrere. Journalister blir arrestert for å skrive negativt om regimet, og tilhengere av brorskapet blir stadig banket opp av sivilkledde. Etterretningstjenestene styrkes, og det meldes om økt bruk av tortur. Flere av Det muslimske brorskaps ledere sitter i fengsel. Mursi står tiltalt i fire saker og risikerer dødsstraff.
Al-Sisis forfølgelse retter seg ikke bare mot islamister, men også mot sekulære og intellektuelle som ikke aksepterer en ny enehersker. Ungdommen som la grunnlaget for Mubaraks fall, er også stort sett på shitlista fordi de fortsetter kampen for demokrati.

HVA ER DET så som har skjedd i Egypt, et land der håpet om en demokratisk utvikling var stor våren 2011?
Det muslimske brorskap må ta på seg en del av skylda. Mursi og brorskapets parti, Frihets- og rettferdighetspartiet, ble stadig mer enerådige etter sine valgseierne. Men i stedet for å gå i dialog med opposisjonen, støtte de mange fra seg. Et nytt grunnlovsforslag ble vedtatt i en folkeavstemning i 2012, men det var etter at venstreorienterte, liberale, kvinnelige og kristne representanter hadde meldt seg ut av den grunnlovgivende forsamlingen i protest. De militære beholdt stort sett sin makt gjennom denne grunnloven, men den var også preget av Det islamske brorskaps religiøse tankegods. Uroen økte i Egypt.

HVORFOR synes nå så mange egyptere å foretrekke en general som president igjen?
De vil ha sikkerhet, arbeid, økonomisk og politisk stabilitet i stedet for demokrati. Hva fikk de ut av det som skulle bli en demokratiseringsprosess? For mange ble det enda dårligere levekår og økt vold. Det var neppe nødvendig å tvinge folk til Tahrir-plassen lørdag for å støtte al-Sisi, det kunne man se på entusiasmen blant de tilstedeværende. Tilhengere av Det muslimske brorskap holdt motdemonstrasjoner, men ble angrepet, og brorskapets ledelse ble minnet på at de nok har mistet mye støtte den siste tida.

Men betyr et nytt militærstyre at det blir ro i Egypt? Den siste tidas hendelser tyder ikke på det. Bombeattentatene har økt i omfang, og lørdag ble Kairo åstedet for fire slike. Politistasjoner var hovedmålet. I går ble en kunngjøring fra den militante islamistgruppa Ansat Bayt al-Maqdis lagt ut på flere nettfora. Gruppa, som er inspirert av al-Qaida, hevdet å stå bak Kairo-bombene. I kunngjøringen blir muslimer bedt om å holde seg unna politibygninger. Ansat Bayt al-Maqdis older til i Sinai og har lenge angrepet politifolk og politistasjoner. Det bekymringsfulle nå er at de utvider virksomheten sin til Egypts hovedstad og trolig også vil slå til andre steder. Så spørs det hvor stort rekrutteringspotensial denne gruppa har. Internasjonale hellige krigere har mer enn nok å gjøre i land som Syria og Irak, men man ser også at slike militante grupper generelt får økt oppslutning i land hvor myndighetene bruker mye vold. Man må heller ikke glemme at folk innen terrororganisasjoner som Gama'a al Islamiyya som herjet Egypt på 1990-tallet, spesielt med vold mot turister, har truet med å gjenoppta virksomheten.

Og så er 100000 kroner-spørsmålet hva Det muslimske brorskap gjør. Det fins en ytterliggående fløy som allerede ved en del anledninger har tydd til vold. Det er dessverre liten grunn til å tro at den vil la andre militante islamistgrupper rå grunnen alene når det skal sprenges bomber i framtida.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!